Jeg leser så øye blir stort og vått, om de forhåpninger fallviltleder Ola Kleiven i Gausdal og andre har for viltets levekår om dagen. Kulden får vi ikke gjort noe med, og når rådyr går uten nok mat og drikke, tærer det på kondisjonen.

Utallige undersøkelser viser når beinmargen har mindre enn 2 % fett blir dyr apatiske. Til slutt fryser det i hjel. Rådyr er ikke skapt for å leve i snø, is og kulde, derfor blir de kraftig redusert nå om dagen.

Jeg er ganske godt kjent i mange rådyrhabitat. Nå går rådyra på brøyta veier og prøver å finne seg litt mat, men det er lite å finne. I ett område er gaupa i gang, og der fant jeg blod etter dødt dyr, Gaupa blir værende der så lenge det er levende rådyr, så får den enkelte mene hva de vil om det, men det er naturens gang.

Det er sikkert godt å vise til båndtvang for dem som tror at hunden er et problem. Våre myndigheter nekter foring av ville dyr. Det kan en også mene noe om, men det er vel da en tanke at det viltet vi har skal klare seg med den maten som er i våre skoger.

Båndtvangen setter nå en effektiv stopp for bruk av løs på drevet halsende hund på gaupejakt, som er en brukt metode. Hvorfor har ikke myndighet sagt noe om at rådyrrene hunder ikke omfattes av båndtvangen? Dette er faktisk en av de prøvene Norsk Kennel Klub avholder for å dokumentere egenskaper. Norges Jeger og Fiskeforening avholder aversjonsdressur for eksempelvis sau.

Tør jeg antyde at de som innfører båndtvang ikke er spesielt oppdatert om slike muligheter?

Arne Bakkestuen, Lillehammer