Begge deler! Dette er svaret fra Ole Brumm på spørsmål om han vil ha melk eller honning. Det samme kan vi svare når vi blir spurt: Torg eller kunsthall?

I arbeidet med å forme den nye kunsthallen som utvidelse av Lillehammer kunstmuseum, er det to hensyn som skal løses: 1. En oppgradering av Stortorget som byens storstue og viktigste byrom. 2. En kunsthall under bakken som gjør det mulig å vise gode midlertidige utstillinger, samtidig som bredden i den fantastiske faste samlingen til kunstmuseet er utstilt. Arkitektene som får oppdraget, må vise en god løsning av begge deler.

Er det mulig å kombinere torg og museum? -Ja, det finnes mange gode eksempler på sentrale byrom som huser et museum under overflaten. Et forbilledlig eksempel på denne kombinasjonen er Krakow, hvor arkeologimuseet ligger under et fullverdig og velfungerende torg. Blant andre eksempler på hvordan utfordringen med underjordisk museum og urban setting er løst kan nevnes Städel-museet i Frankfurt, Amos Anderson-museet i Helsingfors og naturligvis den kinesiske arkitekten Peis pyramide over Louvre i Paris. Den helt nyåpnede underjordiske utvidelsen av Ordrupgaard-museet utført av Snøhetta er også et interessant eksempel som ligger et stykke utenfor det sentrale København, men likevel med et tett og krevende uterom.

På Lillehammer har torget en over 100 år lang historie. Fra et intimt markedstorg tidlig på 1900-tallet, til en stor åpen parkeringsplass fra 1960-tallet, til den vanskelige kombinasjonen av stortorg og parkeringsplass som vi har hatt siden 1994. Kunsthallutbyggingen er en sjelden mulighet til å gi Stortorget den opprustingen den fortjener. Målet er å ha det hele klart til Lillehammers 200-årsjubileum i 2027.

Og hva skal kunsthallen brukes til? -Et spennende utstillingsprogram som setter Lillehammer på kartet for kulturinteresserte i inn- og utland. Årets to store utstillinger på Lillehammer kunstmuseum er eksempler på det vi trenger plass til: Anna Ancher som var sommerens publikumssuksess, og den spektakulære utstillingen Henrik Vibskov som nettopp har åpnet.

En anbefaling for jula: Ta med barna, tenåringer og/eller gamlemor til museet og se Vibskov-utstillingen. Det er dette vi vil ha mer av! Ta i samme slengen en tur ut på torget og se for deg torget oppgradert og fri for biler!

Kjell Marius Mathisen, arkitekt og avdelingsleder i Stiftelsen Lillehammer museum