Gå til sidens hovedinnhold

Tragisk nedleggelse av Granheim

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det gjentar seg stadig. Overordnede, ikke lungekompetente instanser kommer med sine "føringer", fagre ord om teknologiske løsninger, oppfølging i kommunene etc., for lungepasienter som nå mister sitt tilbud på Granheim. Det snakkes om "døgntilbud". For hvem? Alvorlig lungesyke fra Dombås? Otta , Vinstra, Tynset, Dokka?

Det er som enkelte glemmer hva slags land vi bor i. KOLS pasienter med alvorlig nedsatt lungefunksjon vil være utslitte bare av reisen. "Døgntilbud" med rehabilitering er for disse helt urealistisk. Tverrfaglig rehab tilbud i kommunene er mangelfullt.

Granheim har, sammen med LHL-sykehuset utgjort en viktig del av det institusjons baserte lungerehabilitetstilbudet i Norge. Søkningen til LHL-sykehuset er enorm, med ventetider på 9-12 mnd. Denne pasientgruppen fratas nå et av sine tilbud, og gjør situasjonen vanskeligere for alvorlig lungesyke i Norge. Det er bare tragisk.

Lars Morland, overlege, LHL-sykehuset