Gå til sidens hovedinnhold

Tre personer i Nord-Fron er smittet av koronavirus

Artikkelen er over 1 år gammel

Kommuneoverlege Anders Brabrand bekrefter at tre personer er smittet. 50 personer i både Nord-Fron og flere nabokommuner er nå satt i karantene.

– Det kom onsdag melding om at tre personer var smittet i kommunen vår. De tre er alle relatert til reise i utlandet. Vi gjennomfører nå smitteoppsporing etter retningslinjer fra Folkehelseinstituttet, opplyser Brabrand til GD.

Om personene er syke ønsker han ikke å si noe om.

50 er nå i karantene

Brabrand bekrefter sent onsdag kveld at omkring 50 personer er i karantene og at situasjonen følges tett.

– Vi kontakter aktuelle personer som de tre har vært i kontakt med, og gir råd om hvordan de skal forholde seg med råd om karantene og eventuell testing avhengig av om de har symptomer eller ikke. Dette gjøres i tråd med retningslinjer fra Folkehelseinstituttet, sier kommuneoverlegen.

– For øvrig kan livet i kommunen gå som normalt. Kommunen følger situasjonen tett og har fortløpende vurderinger av situasjonen.

De første tilfellene

Brabrand ønsker ikke å kommentere om de frykter at mange i området nå blir smittet.

Det er Folkehelseinstituttet som styrer informasjonen som gis.

Tilfellene av koronasmitte er de første registrerte i Innlandet hittil. Tidligere onsdag oppga Folkehelseinstituttet (FHI) at i alt 56 personer har testet positivt på viruset i landet. Ingen av dem som er smittet er alvorlig syke eller innlagt på sykehus, skriver FHI på sine hjemmesider. Ti av disse tilfellene kunne ikke FHI gå ut med geografisk tilhørighet på.

GD oppdaterer saken

Les også

Kommuneoverlegen: – Ring til fastlegen hvis du mistenker at du er korona-smittet

Les også

Frykter konkurser på grunn av koronaviruset: – Smertegrensen er nådd

Les også

Legekontoret ba henne gå i korona-karantene – nå får hun beklagelse

Fakta om koronaviruset


* En ny type koronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina. Byen har 11 millioner innbyggere og er hovedstad i Hubei-provinsen.

* Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.

* Over 80 prosent får milde symptomer, risikoen er aller størst for eldre og syke.

* Verdens helseorganisasjon (WHO) betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.

* 26. februar ble det første tilfellet av viruset bekreftet i Norge.

* Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person, på tre måter:

  • Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
  • Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre.
  • Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar eller gjenstander gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene, og andre kommer i kontakt med gjenstanden.

* WHO anslår (per 19.02.2020) at inkubasjonstiden er 5-6 dager, men den kan variere fra 0-14 dager.

* Med den kunnskapen vi har så langt, ser det ut til at eldre personer (>65 år) og personer med underliggende kronisk sykdom, har høyest risiko for alvorlig forløp av covid-19-infeksjon. Vi har per i dag ikke kjennskap til andre risikogrupper. Andel barn som er rapportert med påvist infeksjon, har så langt vært lav.

* Du finner informasjon og konkrete råd om koronaviruset på fhi.no og helsenorge.no. Dersom du ikke finner svar på det du lurer på, kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015.

* Dersom du tror du er smittet, ring fastlegen din. Hvis du ikke får tak i fastlegen, ring legevakt på 116117.

Kilde: Folkehelseinstituttet, NTB