Gå til sidens hovedinnhold

Treningssenteret er stengt! Jeg legger meg på sofaen. ..

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er nå oftest slik: God råd om helse og trening tas til seg av personer som allerede lever et sunt og aktivt liv. Dette kan skrives under på av forskere ved idrettshøyskolen: lever du et totalt inaktivt liv, må du begynne med å gå 5 minutter! Annet er for mye, for langt, for kort.

Den trillende husmor Mari skriver inspirerende om friluftslivets gleder og gavn. Igjen dessverre: Køen til fattighusets matvareutlevering har aldri vært lengre og Rema 1000 bidrar med mer gratis mat. Har du ikke råd til basal ernæring blir heller ikke kostholdet deretter. Ikke overskudd til en marka tur heller, for den saks skyld. Med fare for å ty til vulgærpolemikk: Hvorvidt du klarer deg bra helsemessig gjennom koronakrisen ift. til aktivitet er et klassespørsmål!

Har du jobb, sikker inntekt og et nettverk fra før stiller du sterkere enn som nypermittert på ubestemt tid. Dette kan lyde odiøst, men de helsemessig konsekvensene av koronakrisen kommer til å bli enorme (jf. FHI). Folk sitter mer stille. Hjemmekontor skaper dårlige matvaner. Nedstengning av treningssentre og svømmehaller skaper inaktivitet og depresjon. Det hele blir en ond sirkel, grovt forenklet konkludert. Dessuten er vi flere urbanister!

La meg avslutte med å sitere Johan Herman Wessel: «Jeg saa den grønne mark. Ved gud! Man veed hvordan en mark naar den er grønn ser ut!»

Geir Onstad Nordhøy, Oslo, frilans journalist