GD er dårlig informert når de gir KrF merkelappen “på vippen” i bildeteksten med bilde av meg og Ingunn Trosholmen. Alle partier utenom Arbeiderpartiet og Høyre er “på vippen” nå, og KrF har lagt vekt på nettopp å ikke ta denne rollen.

I utgangspunktet var det naturlig for oss å starte med forhandlinger i den koalisjonen vi har tilhørt i fire år. Jeg har ikke noe å utsette på Ingunn Trosholmens ledelse.

Da vi ble invitert til å forhandle med Høyre, valgte vi bevisst ikke å delta på forhandlingsmøtet hvor oppstarten skulle avklares. Dermed tok vi risikoen på å bli stående utenfor – i opposisjon sammen med AP og SV. Høyresiden med MDG hadde ikke trengt oss. Det hadde KrF levd fint med. Vi har hele tiden vært hjertelig velkommen på begge sider, og jeg opplever at grunnlaget for det er noe helt annet enn det som merkelappen “på vippen” tilsier.

Det var altså ikke KrF som vippet forhandlingene tilbake til AP. Da dette var et faktum, valgte jeg igjen å ikke delta på det første forhandlingsmøtet. Der skjedde det ting som jeg i ettertid forstår satte en effektiv stopper for forhandlingene. Igjen var det ikke KrF som “vippet”.

Det er viktig for meg å få sagt dette fordi jeg vet ikke om noe parti som jobber for at politikk skal bli like spennende og underholdende som en fotballkamp. Dette er ikke et spill. Nå er det viktig at vi finner fram til varige løsninger som virker.

Politikk – av det slaget vi alle ønsker oss – handler om å takle interessemotsetninger gjennom samarbeid, ikke maktbruk. Vi kan alle delta i samhandling for en god samfunnsutvikling. Valgurnene er vår største og aller viktigste sosiale plattform. I valglokalene er det ingen krangling. Her sender folket fredelig sine representanter til makten og forventer at vi samarbeider.

Det er sant at konflikter er en drivkraft for endring. Men konflikter er også potensielt skadelige, så vi må ikke glemme å spørre hvordan konflikter blir nyttige:

  • Konflikter hjelper oss å se flere sider av en sak. Alle blir hørt.
  • Alternative løsninger kommer på bordet.
  • Problemer avdekkes

Utvikling er avhengig av at vi kommer oss gjennom motsetninger og fram til nye felles erkjennelser. Vi må ha systemer som kan bestå og videreutvikles også etter neste valg.

Jytte Sonne, leder av Innlandet KrF og kommunestyrerepresentant i Lillehammer