Gå til sidens hovedinnhold

Trolig omikron-smitte i Lillehammer: – Deltok i selskap

En person som deltok i et selskap i Lillehammer, er trolig smittet av det nye omikronviruset.

Kommuneoverlege Morten Bergkåsa opplyser at personen har testet positivt for korona. Videre tester vil avklare om det dreier seg om den svært smittsomme omikron-varianten.

– Hva er bakgrunnen for at dere mistenker varianten?

– Smittesporingen har vist tilknytning til kjent omikronsmitte et annet sted i landet, og vi avventer nå endelig svar.

Var i selskap

Bergkåsa opplyser at personen ikke er hjemmehørende i Lillehammer, men at han deltok i et privat selskap i byen før smitten ble påvist.

– Er noen av de andre i selskapet smittet?

– Det er ikke kjent foreløpig. Vi tester og følger opp alle som var i selskapet.

Forsterket tiltak

Med mistanke om den smittsomme varianten er det igangsatt forsterket tiltak.

– Husstandskontakter og tilsvarende nære må i karantene og teste seg to ganger. Øvrige nærkontakter skal teste seg med PCR-test så snart som mulig, og mellom dag tre og sju etter nærkontakten. Personen skal om mulig unngå nærkontakt med andre personer fram til første test er negativ, sier Bergkåsa.

– Vi var forberedt

Han er ikke overrasket over at den nye og svært smittsomme varianten kan han nådd Lillehammer.

– Vi har vært forberedt og ventet at den ville komme. Samtidig er Lillehammer en liten by, og sannsynligheten var ikke stor for at det ville skje så fort. Men vi følger det tett opp, og føler vi har god oversikt over situasjonen. Målet er å være nøye i smittesporingsarbeidet, for å stoppe videre spredning så fort som mulig.

Økende smitte i Lillehammer

Det har vært økende smitte i Lillehammer de siste ukene.

– Foreløpig medfører ikke dette betydelige negative konsekvenser for samfunnet eller helsetjenesten. Det er derfor ikke innført lokale tiltak i kommunen. Smittesituasjonen og eventuelt behov for tiltak vurderes fortløpende, og hvis utviklingen med økende smitte fortsetter, må ytterligere lokale behov vurderes. Nå fikk vi nye nasjonale anbefalinger i dag, og det vil virke positivt, sier Morten Bergkåsa.

Fakta om den nye koronavarianten omikron:

* Omikron er en mutert utgave av koronaviruset SARS-CoV-2, som kan føre til sykdommen kjent som covid-19.

* Ble først oppdaget i Sør-Afrika og meldt til Verdens helseorganisasjon (WHO) 24. november. Første bekreftede tilfelle stammer fra en prøve tatt 9. november. Første bekreftede tilfelle i Europa stammer fra 19. november.

* De første to tilfellene i Norge ble registrert onsdag 1. desember i Øygarden kommune.

* Har 50 dokumenterte mutasjoner, inkludert 32 forbundet med spike-proteinet. Det er spike-proteinet som hjelper viruset å spre seg blant mennesker.

* WHO har klassifisert varianten som «bekymringsfull», lik variantene alfa, beta, gamma og delta, og foreløpige funn tyder på økt risiko for reinfeksjon med denne varianten.

* Folkehelseinstituttet opplyser i en risikorapport at varianten kan være mer smittsom, men at det er liten sannsynlighet for at den gir mer alvorlig sykdom.

* Virusvarianten har flere endringer på steder som er kjent for å gi høyere motstand mot nøytraliserende antistoffer, påpeker FHI. Det er ventet flere svar om dette utover i desember.

* I tillegg til Sør-Afrika er det registrert tilfeller av varianten i land i Asia, Afrika og Europa – blant dem Danmark, Tyskland, Storbritannia og Nederland.

* Norge og mange andre land har innført innreiserestriksjoner fra en rekke land i sørlige Afrika.

Kilder: WHO, AFP, regjeringen