Gå til sidens hovedinnhold

Trontalen bærer bud om svekket handlekraft for Solberg-regjeringen

Artikkelen er over 2 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


For Erna Solberg var trontaledebatten torsdag og fredag historisk. For første gang kunne hun lede en flertallsregjering i en slik debatt. For første gang kan hun lede en flertallsregjering når forslag til statsbudsjett for 2020 legges fram mandag.

Dette burde gi grunnlag for en styrket autoritet og en mer handlekraftig regjering. Slik er det ikke. Slik blir det ikke. Trontalen Regjeringen la fram onsdag var mer preget av en statusoversikt enn en plattform for en handlingsorientert regjering. Det blir å videreføre en politikk som er sterkt kritisert på mange områder. En politikk som led et sviende nederlag i årets lokalvalg.

En ny fase med flertallsregjering kan bli en tyngre situasjon å bære for Erna Solberg

Opposisjonen boltrer seg i en trontaledebatt. Det er opposisjonens privilegium. Samtidig bidrar intern strid mellom regjeringspartiene til ytterligere svekkelse av både regjering og regjeringssjef.

Innlandet er landets mest dominerende rødgrønne region. Liten oppmerksomhet mot det grønne skiftets muligheter med utgangspunkt nettopp i Innlandet er ingen stor overraskelse. Ordene er på plass. Men ikke handlingen.

Signalet om dette ligger også i at vi mandag kan vente oss en ny runde med underfinansiering av oppgaver til å utvikle innlandsregionen. Inkludert Innlandet fylkeskommune. Regjeringen preges mer av løftebrudd enn av offensiv satsing på slagkraftig regional utvikling.

Grønt skifte med tilhørende statlig engasjement for industriell satsing, er det mange som etterlyser. Knapt noe tilsier at Regjeringen vil stille seg i spiss for en slik politikk.

Regjeringens program fra trontalen og signalene om nytt statsbudsjett bærer bud om en politikk velgerne tidligere i høst takket nei til. En ny fase med flertallsregjering kan bli en tyngre situasjon, ikke lettere, å bære for Erna Solberg.