Da vil du dessverre bli skuffet. Verken kulturhuset i Hamar eller Ibsen biblioteket i Skien har fått ett øre fra fylket eller staten. Ibsen biblioteket i Skien «håper» fortsatt at 1/3 av prosjektet kan bli finansiert av staten. Det dreier seg om «formidlingssenteret for den nasjonale kulturarven» hvor de bruker det nasjonale ikonet, Ibsen, som salgsargument. Hvis den statlige støtten uteblir, skaleres prosjektet ned tilsvarende.

Både Hamar og Skien har spart opp i fond i en 10 års periode for å få råd til den store investeringen. Hamar legger ikke skjul på at «kulturhuset var en for stor investering for en middels norsk kommune». De vet hva de snakker om.

En viktig ting til slutt: De offensive kunsthall misjonærene forsøker å innbille deg og meg at prislappen på forprosjektet er kr 400.000, -. Men vi er ikke så lettlurte: Ytterligere kr 400.000, – skal komme fra kunstmuseet. Gjett hvor de pengene kommer fra? Riktig gjettet! Fra kommunen! Og hvor skal de siste kr 400.000, – komme fra? De «håper» at de skal komme fra fylket, men inntil videre er det bare en drøm. Prislappen på forprosjektet vil derfor i den virkelige verden bli kr 1.200.000,- ut av den tomme kommunekassa.

«Alle» er enige om at oppussing av Stortorget er en fin ting. Vi ønsker oss en storstue vi kan være stolte av. Men kunsthallen er en blindgate. La oss beholde beina på bakken og utfordre dem som har mest å tjene på at Stortorget blir en trafikkmagnet for alle: De næringsdrivende i byen må gå fra ord til handling og ta ansvar!

Jonas Øglænd, Lillehammer