Samfunnsdebattant og forfatter Sumaya Jirde Ali har politianmeldt Atle Antonsen etter å ha blitt utsatt for det hun beskriver som et verbalt og fysisk angrep på et utested i Oslo. Antonsen legger seg flat og beklager oppførselen.

Norske medier viser igjen et glimt av hva deler av den norske befolkningen utsettes for. I våres var det den tidligere fotballproffen og underholdningsprofilen Bernt Hulsker som fikk oppmerksomheten etter at han viste nazihilsen og skal ha kalt en dørvakt «jævla neger».

To historier som får offentlighetens lys fordi personene som uttrykker rasistiske ytringer er kjente. To historier som vitner om holdninger som lever i beste velgående i samfunnet i dag, men som ikke alltid er like synlige. Barn og ungdom vokser opp og føler seg annerledes behandlet på grunn av sin hudfarge. Voksne kalles ikke inn til jobbintervju fordi etternavnet vitner om en annen bakgrunn.

Vi liker å tro at vi lever i et samfunn preget av likeverd og likestilling. Glansbildet Norge er ikke så glinsende som vi skal ha det til. Halvparten av alle innvandrere og etterkommerne deres sier at de opplever diskriminering i Norge.

Verken alkohol eller kjendiskjendisstatus er en unnskyldning for å opptre hensynsløst mot andre. Å prøve å forklare handlingen med at det var en spøk er mest usmakelig. Hva som gjør at det glipper er egentlig uvesentlig. Slik oppførsel kan vi aldri akseptere.

De to historiene vi nå har vært vitne til, viser hvor viktig det er å være seg bevisst, fortelle om og slå hardt ned på den hverdagsrasismen vi faktisk ser og hører rundt oss i alt fra sangtekster, vårt eget språk til hvordan vi og andre forholder oss til dem som ikke har samme kulturelle bakgrunn som oss selv. Det finnes ingen unnskyldning som er god nok.