Gå til sidens hovedinnhold

Ulovlig å være uenig?

Artikkelen er over 1 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Tre vise menn og to vise kvinner fra partiene Ap, SV, MDG, Venstre og KrF har et innlegg i GD 24. mars. Formen er svulstig, men for meg også noe uklar. Alle skal vist være enige nå. Er dette bare naivt eller er det et forsøk på å definere politisk uenighet som samfunnsfiendtlig?

I ei tid med både ei helsekrise og ei djup økonomisk krise i hele det kapitalistiske systemet vil interessekonfliktene i samfunnet med nødvendighet bli skjerpa. Bare noen eksempler fra de siste dagene: Landets største bank nøler med å sette ned renta sjøl om sentralbanken har kutta renta kraftig. Eiendomsbesittere i Lillehammer sentrum ber om å slippe eiendomsskatt. Regjeringas første utspill var å kutte formuesskatten. Uansett problem – samme svar; mindre skatt for dem som har mest.

Hva med de fattigste som bor trangt i dyre leide boliger? Kutt i eiendomsskatt og formuesskatt hjelper ikke dem. En talsmann for kapitalens viktigste tenketank her til lands Civita, sier på fullt alvor i beste sendetid at næringslivet må få fri tilgang på midlene i oljefondet.

Ungdom må for all del ikke samles på Skysstasjonen eller andre steder. Forskjellen mellom dem som bor romslig i digre boliger med minst to bad og ubegrensa tilgang til Internett og de som bor trangt og har foreldre med ekstremt dårlig råd, blir skrikende.

Det finnes fortsatt mange i dette samfunnet som husker hvordan det er å vokse opp når du bor trangt. Det er så visst ikke bare lykkelig familieidyll.

Jeg vil sitere en overskrift fra Dagsavisens intervju med økonomen Kalle Moene 24. mars: «Det er alltid lettest å tyne den lille mann.» Det er garantert at de politiske debattene kommer til å bli knallharde i tida framover. Sånn er det alltid når krise fører at klassekampen skjerpes. Å prøve å legge lokk på politisk debatt er naivt. Dessuten umulig, uten omfattende sensur og undertrykking fra maktas side.

Helge G. Galtrud, Lillehammer

Stå sammen