Forskning viser: Ulven unngår områder der vi bor

En voksen hannulv eter kjøtt.

En voksen hannulv eter kjøtt. Foto:

DEL

Forskere ved Høgskolen i Innlandet og Sveriges Landbruksuniversitet har gjennom 20 år fulgt 170 ulver med GPS. Blant disse ulvene forskerne har studert, er 15 merkede ulver i Slettåsreviret i Hedmark. Undersøkelsene er en del av det skandinaviske forskningsprosjektet SKANDULV.

GPS-halsbåndet på ulvene er programmert slik at de tar posisjonen til ulvene hver time eller halvtime i flere uker i strekk. Gjennom disse bevegelsene har forskerne kunne måle avstand til nærmeste bebyggelse eller veg.

Prosjektet viser at de fleste ulvene ungår bebodde områder.

– Generelt kan vi si at de voksne ulvene var unnvikende i forhold til bygninger, og mer unnvikende på dagtid og om sommeren enn på nattestid og om vinteren, forteller Barbara Zimmermann ved Høgskolen i Innlandet til forskning.no.

Noen ulver var nærmere hovedveier enn forskerne hadde trodd. Spesielt på vinterstid.

Forskerne har også registrert at ulvene ikke går i samlet flokk hele tiden, og at valpene ofte er adskilt fra foreldrene. Valpene holder seg ofte lenger ut i skogen enn foreldrene gjør, og er mer unnvikende i forhold til bygninger og veier. Dette har trolig å gjøre med at valpene ikke aktivt leter like mye etter mat. Tre av fire valper forlater hjemreviret før de er 14 år gamle. Forskerne har funnet eksempler på at «ensomme ulver», ulver som jakter på revir, i noen tilfeller passerer gjennom tettbygde områder.

Artikkeltags