Tvinger statsråden til å snu i ulvesaken

RYDDER OPP: Miljøvernminister Vidar Helgesen tvinges til Stortinget av Olemic Thommessen og sine partikolleger for å rydde opp i den betente ulvesaken. Foto: NTB scanpix

RYDDER OPP: Miljøvernminister Vidar Helgesen tvinges til Stortinget av Olemic Thommessen og sine partikolleger for å rydde opp i den betente ulvesaken. Foto: NTB scanpix

Høyre er klar i talen til sin egen statsråd: – Ulveforliket Stortinget har stått bak skal følges opp.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det ble klart etter partiets felleskonferanse på Sundvolden Hotel søndag, der den betente striden overskygget andre temaer. Stortingspresident Olemic Thommessen opplevde møtet som et gjennomslag i ulvesaken.

– Vi ble hørt

– Jeg føler stor lettelse over at mitt og Oppland Høyres syn har blitt hørt. Både klima- og miljøminister Vidar Helgesen og statsminister Erna Solberg bekrefter at de vil handle på den klare meldingen fra partiet om at ulveforliket skal følges opp.

Ifølge Thommessen blir jobben de nærmeste dagene å klargjøre rammene rundt vedtaket.

– Det handler om å gjennomføre en lovendring, og få på plass kortsiktige tiltak for felling i påvente av denne lovendringen, sier han.

Hanne Velure fra Lesja som sitter i Høyres sentralstyre, er glad for at et overveldende flertall i partiet var tydelig.

– Ja, jeg er både lettet og glad for at det var så stor oppslutning, både blant medlemmer fra ute i distriktene og i byer. Nå har ikke statsråden noe annet valg enn å snu. Han må handle og sørge for at ulveforliket følges opp fort, sier Velure, som mener saken handler om mer enn ulv; også partiets grunnverdier for å ivareta lokalsamfunn, enkeltmennesker og næringslivet.

Foreslo radiomerking

Striden i Høyre, som ikke minst har mobilisert partimedlemmene i Hedmark og Oppland, skyldes miljøministerens beslutning rett før jul om å si nei til lisensfelling av 32 ulver i ulvesonen som de regionale rovviltnemndene ville skyte.

Vidar Helgesen varslet før helgen radiomerking av ulv som et nytt tiltak for å komme kritikerne i møte, og han ga Miljødirektoratet i oppdrag å gjøre en oppdatert, faglig vurdering av ulvens atferd.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum, er klar på at tiltaket ikke svarer på utfordringene.

– Stortinget ønsker å redusere belastningen for folk som bor i de mest ulvetette områdene. Derfor er det satt et bestandsmål på fire til seks ulveflokker. Nå er man langt over det bestandsmålet. Da må man iverksette denne jakten, sa Vedum til NTB fredag.

Heller ikke Norskog-direktør Arne Rørå er imponert. Norskog representerer skogeiere som står for 15 prosent av den totale avvirkningen av skog i Norge.

– Radiomerking av ulv løser ikke skogeiernes, sauebøndenes og jegernes problemer. Forslaget er svært ressurskrevende og fremstår snarere som en provokasjon enn en løsning, sier han.

Artikkeltags