Ungdoms-OL publiserte onsdag listen over byer som skal være vertskap for OL-ilden på veg til Lillehammer.

- I hver by vil fakkelmarkeringer løfte frem og feire ung idrettsglede og ungt engasjement, skriver Ungdoms-OL selv på Facebook.

- Vi har ikke kalt det en stafett, men en turné, påpeker Magne Vikøren i Ungdoms-OL.

- Ilden skal ikke fraktes meter for meter, men den skal innom alle landets fylker. Endestasjonen er Lysgårdsbakkene og åpningsseremonien 12. februar.

Minner om 1994

OL-fakler er noe man ikke sett på våre trakter på 21 år. Man trenger ikke være pyroman for å finne glede i det gjensynet.

- Denne ilden er ikke noe vi tenner opp nede på kontoret, den blir tent i Hellas i en tradisjonell olympisk seremoni. De bruker en speil samler solstråler og tenner ilden, forteller Magne Vikøren.

 

- For enkelte vil alt dette fakkelpratet føre tankene tilbake til 1994. Er det meningen?

- OL-ilden har noe ved seg, det ved vi. Det er klare paralleller til 1994. Folk blir litt andektige når de får holde i den, her på kontoret har det i hvert fall blitt en god del selfie-assisterte bilder. Jo da, fakkelen er et viktig olympisk symbol.

- Bruker dere fakkelen for å bli oppfattet som mer olympiske?

- Vi er et olympisk arrangement, og der er det OL-ild. Sånn sett er det OL-flammen både en bekreftelse på hva vi er og et bidrag til at vi når ut med et fremdeles nytt og ukjent arrangement, sier Vikøren.

Unge ildsjeler

Under Idrettsgallaen på nyåret skal Årets ildsjel kåres. Ulikt tidligere år, skal prisen denne gangen gis til en person under 26 år. Dette skjer som en del av oppkjøringen fram mot Ungdoms-OL i 2016.

- Hvert fylke vil ha en person som skal tenne ilden lokalt. Den personen er med i konkurransen, sier Vikøren, som oppfordrer lillehamringer og gudbrandsdøler til å gå inn på ildsjel2016.no og nominere en ung person som gjør en uvanlig innsats for lokalidretten. Dette kan man gjøre helt fram til 28. oktober.

- Vi vil stimulere til unge frivillige, og håper turneen kan sette fokus på dem som kanskje har flere dugnadstimer foran seg enn bak seg.

 

Slik blir fakkelens reise

11. januar 2016 kommer OL-ilden til Alta. Deretter blir reiseruta som følger:

Tromsø
Bodø
Steinkjer
Trondheim
Molde
Stryn
Voss
Stavanger
Kristiansand
Arendal
Morgedal
Sandefjord
Fredrikstad
Drammen
Jessheim
Oslo
Gjøvik
Otta
Trysil
Hamar

...før ilden til slutt ender opp i Lillehammer i tide til åpningen 12. februar.