Gå til sidens hovedinnhold

Unge arbeidsledige

Artikkelen er over 1 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


GD skriver om bekymring for unge arbeidsledige. Med god grunn. Som det pekes på i artikkelen skaper det mange problemer i mange år framover når store deler av ungdomskull blir langvarig ledige.

Jeg vil minne om at vi etter pensjonsreformen har vi fått er pensjonssystem som gjør det svært dyrt for folk å gå av med pensjon fra 62 år. Systemet oppmuntrer den enkelte til å holde ut så lenge som mulig. Med nøyaktig samme inntekt gjennom livet vil en som jobber fra 28 år til 70 få mye mer i årlig pensjon enn en som jobber fra 20 til 62. Med like mange år i jobb og samme inntekt. De som lagde systemet har ganske enkelt sett bort fra muligheten for massearbeidsledighet.

Sjøl om det har vært mange perioder med krise og høg ledighet i kapitalismens historie har det store flertallet av norske politikere glemt denne muligheten når pensjonsreformen ble vedtatt. Jeg synes det hadde vært en fordel om de som alt har jobba i 40 år eller mer kunne få gå av med pensjon uten store økonomiske tap, slik at ungdommen kunne slippe til i arbeidslivet.

Helge G. Galtrud, Lillehammer