Gå til sidens hovedinnhold

Ungt fellesskap er et løft for dalen

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Nyhetene om befolkningsutviklingen i Gudbrandsdalen er for ofte preget av dystre fortellinger om unge som flytter fra. Innbyggerne blir eldre uten at vi får tilvekst av flere unge, enten ved tilflytting eller fødsler. Fylket med de eldste innbyggerne i landet trenger sårt flere unge tilflyttere og at unge som allerede bor her får lyst til å bli.

Derfor er det positivt at unge innbyggere nå tar grep for å styrke båndene seg imellom. Silje Owrenn fra Lillehammer og Birgitte Bay fra Ringebu vil hjelpe unge i Lillehammer og Gudbrandsdalen til å løfte hverandre og bidra til positiv utvikling av lokalsamfunnet. Det er bra. På Facebook har de opprettet en gruppe, selv om den er privat, kan alle som ønsker i alderen 20 til 40 år ta del.

Det er langt fra første gang grupperinger i samfunnet bygger fellesskap. Mye makt og påvirkningskraft har gjennom historien hatt utgangspunkt i en losje eller annen lukket forening. Losjer og ulike typer gjenger samles om interesser som øker medlemmenes selvtillit. Dersom grupperingene er uønskede kan de nettopp derfor være vanskelig å bryte opp.

Gudbrandsdalen gi rom til og lytte til hva de unge voksne har å si

«Young Professionals» er et fellesskap Gudbrandsdalen trenger. En slik gruppe kan få unge tilflyttere til å kjenne seg velkommen, ideer kan utvikles og nyskaping kan skje. Dersom satsingen brer om seg kan den i beste fall også få flere til å flytte hjem. De positive historiene om Gudbrandsdalen styrker omdømmet, mens de stadig negative bryter ned.

Det er liv laga for unge i Gudbrandsdalen, mange ønsker å flytte hjem. Fylles denne satsingen med konkrete tiltak kan deltakerne bli til mer enn en heiagjeng på Facebook. Initiativskaperne må sørge for åpen dialog og et godt samarbeid med samfunnet rundt. Samtidig må Gudbrandsdalen gi rom til og lytte til hva de unge voksne har å si. Driftige og unge innbyggere med på pågangsmot er akkurat det vi trenger.