Gå til sidens hovedinnhold

Universitetet i Innlandet er et fint navn

Artikkelen er over 2 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Olemic Thommesen foreslår i GD tirsdag 13.08 2018 at Høgskolen i Innlandet, når den blir universitet, ikke bør hete Universitetet i Innlandet, men oppkalles etter nasjonaldikteren Bjørnson. Forslaget er originalt og spenstig. Vi setter pris på engasjementet rundt vår universitetssatsning, men vi har ingen tanker om en slik navneendring.


I forbindelse med fusjonen diskuterte vi ganske grundig hva den nye høgskolen skulle hete. En navnekonkurranse ble arrangert. Vi fikk gode forslag, og rådførte oss med Språkrådet. Språkrådet understreket at et godt navn skal kommunisere klart til offentligheten om hva slags virksomhet navnet dekker. Ikke minst understreket Språkrådet at ved skifte av navn, er det særlig viktig å opprettholde sentrale element ved det gamle navnet, for å unngå forvirring hos brukerne.

Språkrådet pekte også på navnetradisjonen i norsk universitets- og høgskolesektor. De offentlig eide institusjonene heter Universitetet i Oslo, Høgskolen på Vestlandet, Universitetet i Agder, Høgskolen i Volda osv. , altså type institusjon + preposisjon + geografi. Litt kjedelig, kanskje, som Olemic Thommesen synes, men ikke til å ta feil av.

Med navnet Høgskolen i Innlandet/Universitetet i Innlandet er det glassklart hvem vi er: en offentlig institusjon for høyere utdanning og forskning, som hører til på Innlandet.