Unngå Peer Gynt-skandalen!

SKEI GRANDE: Hva må til for at kulturministeren sikrer Peer Gynt-drift?  Foto: Aleksander Myklebust

SKEI GRANDE: Hva må til for at kulturministeren sikrer Peer Gynt-drift? Foto: Aleksander Myklebust

DEL

GD MENER
Arbeiderpartiets tidligere kulturminister Trond Giske slutter seg til det massive presset for å hindre Solberg-regjeringen i å signere en kulturskandale. Tross forsikringer fra Erna Solbergs tidligere kulturminister Linda Helleland om å sikre økonomien til Peer Gynt, er det nå sådd tvil om framtida.

Regjeringen vil ikke reetablere ordningen med knutepunktstatus for et knippe utvalgte festivaler. Alle festivaler som ikke var innenfor denne ordningen bifalt endringen. Samtidig ble ordningen om å plassere beslutninger om støtte til Kulturrådet heller ingen god løsning. Det langsiktige og forutsigbare perspektivet falt bort, slik vi nå har fått demonstrert.

Vi tviler ikke på at en ny regjering om to år vil bidra til å skape mer forutsigbarhet i å støtte Festival-Norge. Dette løser likevel ikke utfordringene på kort sikt. Derfor er det i det minste et signal i riktig retning når kulturminister Trine Skei Grande vil vurdere finansieringen av festivaler.

Vil Trine Skei Grande svekke forutsigbarheten for Peer Gynt, bør hun vedstå seg det

Hennes signal bør komme før valget. Og hun må være konkret. Hvis ikke vil «vurderinger» være det samme som trenering og ignorering. Partifelle og nestleder Ola Elvestuen skulle vurdere lokale og regionalt signaler om riving av setrer på Dovrefjell. Vurderingene var rent skuebrød. Skei Grande bør derfor være mer tydelig enn hennes nestleder. Vil hun svekke forutsigbarheten for Festival-Norge, Peer Gynt inkludert, så bør hun vedstå seg det.

Vi har tidligere etterlyst klare signaler fra regjeringspartienes representanter i Innlandet.Høyres Olemic Thommessen ønsker også å sikre en forutsigbar økonomi. Gjerne med økt regional innsats. Angivelig fordi nye regioner skal overta økt ansvar for kultursatsinger. En reform uten penger blir ikke annet enn en ny unnamanøver. Det kan da ikke være slik at folkevalgte vil ha oppsetninger som Peer Gynt ut på anbud?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags