Swix, med hovedkontor på Lillehammer, er en av flere leverandører som har fått beskjed om at et eller flere av deres smøreprodukter er ulovlige i henhold til dagens regelverk.

Det er NRK som omtaler saken onsdag.

Under verdenscuprunden i tyske Oberhof gikk representanter fra Swix fra smørebod til smørebod og samlet inn forurensede produkter. Dette skjedde likt som to nasjoner ble straffet for å bryte fluorregler i verdenscupen i skiskyting.

– Det er veldig ubeleilig, og vi trakk tilbake produktet umiddelbart da IBU informerte oss. Så skal det sies at IBU har testet veldig mange produkter fra oss, og dette er det eneste som ikke er innenfor regelverket, sier Christian Gløgård, forsknings- og utviklingssjef i Swix til NRK.

Ifølge statskanalen er det et testparti fra 2019 av pulveret RCP Cold som skal være forurenset med såkalt C8-kjedet fluor. Slike produkter er forbudt å bruke og selge i Europa, og derfor også ulovlig i konkurranser.

I tillegg til dette pulveret, har Swix også samlet inn to andre typer pulver - selv om de har lovlige fluorverdier. Disse har produsenten trukket tilbake fordi de ikke vil ta noen sjanser, opplyser Gløgård til NRK.

Som et resultat, må blant annet det norske smøreteamet til skiskytterlandslagene dra til OL uten Swix-pulver.