Gå til sidens hovedinnhold

Usynlig smitte – en vekker

Artikkelen er over 1 år gammel

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Flere ungdommer tilknyttet NTG-miljøet på Lillehammer er smittet av korona, og mange venter på svar på tester. Noen av dem som har fått påvist korona har symptomer, andre merker ikke noe.

Når det er mulig å være smittet uten å ha symptomer, er det svært fort gjort å smitte andre. Den usynlige smitten er en kraftig påminnelse om hvor viktig det er at folk tar smittevernreglene på alvor.

Ordføreren og kommuneoverlegen i Lillehammer minner innbyggerne om hvor viktig det er nettopp å følge smittevernreglene. Innbyggerne må lytte. Det er på høy tid å hente fram ny motivasjon. Alle må ta ansvar for oppførsel. Innsatsen de kommende dagene og ukene har alt å si for hvor hardt lokalsamfunnene på nytt vil bli rammet av korona. Mange studenter har nylig flyttet på seg, innbyggerne har startet på arbeid igjen og barna er tilbake på skolen. Heldigvis tyder pågangen hos Lillehammer sin koronatelefon på at folk er på vakt for smitte. Verre er det at mange som ringer har opplevd at det er nærmest umulig å få svar.

Den usynlige smitten understreker viktigheten av å holde avstand

I flere måneder har kommunene rustet seg for pandemien. Lite bør komme som en overraskelse nå. Kommunene skal være godt forberedt på å takle lokale oppblomstringer. Tjenestene folk trenger må fungere, og det må være mulig å komme igjennom på en telefon.

Det er en usikker tid. De neste dagene vil vise om smitteutbruddet på NTG er under kontroll, eller om det er en generell spredning i lokalsamfunnet. Hele NTG er allerede stengt, og elever og lærere satt i karantene. Nå er det viktig at ikke flere skoler må stenge. Ingen ønsker en ny runde med permitteringer i næringslivet og en hverdag med lite sosial aktivitet.

Rådet fra Folkehelseinstituttet er klart. Én meters avstand reduserer smittefaren med 80 prosent. Det er meteren som teller. Motivasjonen må hentes fram igjen nå.