Gå til sidens hovedinnhold

Utbygging eller vern på Nordseter?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


I disse dager går vi inn i en ny og viktig fase for Nordseter; innspillene til områdeplanen skal behandles politisk. Det har kommet inn mange høringssvar, og det hviler et stort ansvar på våre folkevalgte. Skal Nordseter slippe løs de kommersielle kreftene, eller lytte til de som vi bevare Nordseter? Eller kanskje feige ut å falle på en Ole Brumm løsning?

Nordseter og fjellet innafor har sitt tydelige særpreg. Et særpreg dagsturister og hyttebeboere søker seg til for ro, rekreasjon og den gode gammeldagse fjellfølesen.

De kommersielle kreftene utfordrer vernet og særpreget. Mitt spørsmål er hvorfor skal vi ikke bevare særpreget og roen fjellet har? Utbygging av området over parkeringsplassen og på oppsiden av Knausveien vil ruinere den egenarten Nordseter er kjent for. Det samme gjelder en parkeringsplass på Snauskalen. Den vil spare oss som bruker fjellet for noen hundre meter motbakke, men vil kunne ødelegge fjellet og fjellfølelsen for all fremtid.

Jeg forstår at Nordseter er kommersielt veldig interessant og at vi kanskje ikke kommer utenom en viss grad av fortetting. Noen ønsker seg alpinanlegg og fullt utbygd servicetilbud. Begge deler finnes på Sjusjøen, en liten bil- eller skitur unna. Så jeg spør, hvorfor skal vi endre Nordseter til å bli likt Sjusjøen? I mitt hode ligger verdien og konkurransefortrinnet i egenarten og særpreget.

Min bønn til politikerne er at det ikke tas valg som er umulig å reversere og at vi heller verner egenarten Nordseter har å by på. Oslo har gjennom flere tiår vært forbilledlige i forvaltning og håndheving av sin markagrense. Tør, og vil, Lillehammers politikere sette en grense som bevarer Nordseter for fremtidige generasjoner?

Espen Stensvold Rønning, Lillehammer