OTTA: Beathe kaster ikke bort tida. Hun er 22 år, men har allerede skaffet seg mye jobberfaring, og ikke minst: Lært seg mye om kundebehandling. Det teller godt med for en som har som ambisjon å bli kremmer….

Hallo, hallo

Som 17-åring begynte hun å arbeide for Opplysningen 1881 på Otta. Hun var der i to år, og lærte litt av hvert om hvordan vi, innringerne, ordlegger oss når vi er på tråden.

Det var ikke bare høflige og velvalgte ord som kom gjennom telefonrøret, for å si det slik.

– Det er nesten ikke til å tro hva folk kan få ut av seg i mobilen. Men det er vel lett å fyre opp når en ikke ser den en skjeller ut eller kjefter opp. Jeg tror de aller fleste ville vegret seg for å si så fæle ting til noen, ansikt til ansikt, mener Beathe.

– Jeg lærte en del om hvordan en ikke skal oppføre seg, smiler hun nå. Det var ikke like lett den gangen.

Hun legger til: – Det var ikke bare slik, jeg snakket med mange hyggelige kunder også. Jeg lærte mye nyttig om kundebehandling de to årene. For eksempel å svare på oppringninger fra folk over hele landet. Jeg har tatt med meg mye positivt fra den tida.

Ville videre

Beathe ønsket seg etter hvert mer skolegang og utdanning. Jenta fra Dovre ville videre.

Hun hadde vært innom helse- og sosialfag og også barn- og ungdomsarbeiderfaget, men ga opp fordi det var vanskelig å få lærlingplass.

Så falt valget på salgsfaget.

– Jeg tenkte at det var det letteste faget. Det er mange butikker, så det skulle vel gå greit med lærlingplass.

– Var det så lett som du trodde?

– Jeg synes at jeg får til oppgavene jeg får, også har jeg en del ansvar. Jeg trives godt, og merker at jeg er sikrere på meg sjøl nå enn da jeg begynte. Lett og lett, det er mange ting å sette seg inn i og holde styr på. Å være salgsmedarbeider er mer enn å slå inn beløp på kassa.

Beathe er lærling hos helsekost- og parfymerikjeden Vitas avdeling på Ottatunet. Men fordi bedriften ikke har nok timer til henne, jobber hun også litt hos Skoringen på samme senter.

Hun synes det er nyttig å være to steder:

– Jeg får to forskjellige synspunkt på absolutt alt! Det er fint, for da lærer jeg at butikkdrift ikke nødvendigvis innebærer det samme over alt.

Sjefene vil ha tingene gjort på sin måte, og er flinke til å forklare meg hvorfor de velger den og den løsningen. Det er nyttig erfaring for en lærling som meg.

To syn på alt

Beathe forteller at ikke to arbeidsdager er like.

Jeg kan nok utføre de samme arbeidsoppgavene, men kundene er forskjellige. Det er interessant å jobbe med mennesker!

Lederansvar

Beathe kjenner på ansvaret ved å være alene på jobb hos Vita – uten sjefen å støtte seg til. For det hender av og til at hun, lærlingen på 22, er alene i butikken.

– Da må jeg bare ta ansvar. En vokser jo på det! Jeg har bestilt varer på egen hånd, det er jo en viktig del av det å drive forretning. Både i teori og praksis lærer jeg om økonomi, omløpshastighet på varer, kundebehandling, ulike salgsmetoder, ulike måter å lage utstilling på og slike ting. I det hele tatt lærer jeg mye om hvordan to butikker blir drevet. Det er nyttig for meg som har lyst til å ha butikk selv en gang.

Mange ideer

– Jeg har støtt vært et menneske med mange tanker i huggu, smiler Beathe når vi spør om hva hun tenker om seg selv som salgsmedarbeider, kanskje butikkdriver i framtida.

Hun sier det i grunnen ikke er så viktig hva slags forretning hun jobber i, bare hun får jobbe med salg og service. Og hun sier det ikke er avgjørende at hun etablerer seg helt på egen hånd. Franchise-ordning kunne også vært en løsning for henne. (se forklaring på franchise et annet sted på siden)

Samtidig er nok Beathe mer enn gjennomsnittlig glad i hunder, og har lekt med tanken om egen virksomhet «for noe med dyr». Det er ikke mange spesialforretninger rettet mot dyr og kjæledyrehold i dalen – kanskje kan det åpne seg en nisje der?

Hun og samboer har kjøpt hus, som også er blitt hjemmet til de fire hundene hennes.

I hagen har de god tumleplass, kan det tenkes noe i retning av kennel eller annen avlastning for hunder?

Hun driver litt i det små med oppdrett, stiller ut og tar hjem premier. Kan det bli en arbeidsplass av det? Hva med en klinikk som tilbyr bading, stell og klipp av kjæledyr. Ideene er mange, ingen er helt landet.

Bygge torg

Først må hun opp til fagprøven. Hun er ikke helt sikker på tema for den praktiske delen av prøven, men tror at den vil handle om å lage det som kalles et salgstorg i butikken.

– Vi har retningslinjer fra Vita sentralt om hvilke tilbudsvarer som til enhver tid skal ut i butikken.

– Så blir det kanskje min oppgave å presentere produktene på et torg i butikken. Jeg håper nesten at det blir prøveoppgaven min!

Salgsmedarbeider (fagbrev)

Arbeidsplassen til en salgsmedarbeider vil kunne være i en rekke private og noen offentlige virksomheter.

Sentrale arbeidsområder er

  • - markedsstrategi, markedsføring og salgsarbeid
  • - ulike salgsmetoder
  • - kommunikasjon og sosial samhandling
  • - bruk av teknologiske hjelpemidler
  • - inngående kunnskaper om bedriftens produkter

Kilde: vilbli.no

Hva er franchise?

Beathe sier i intervjuet at hun kan tenke seg å drive forretning som franchise-taker. Her en forklaring på franchise:

Vil du starte din egen bedrift - men er usikker på om du har lyst til å ha alt ansvaret alene? Da kan det være en idé å bli franchisetaker. En franchise er nemlig et system hvor du driver din egen virksomhet - men virksomheten du driver er allerede en kjent merkevare. Dermed kan du være din egen sjef, men med et solid nettverk i ryggen.

7-Eleven, Deli de Luca og Rema er eksempler på franchiseforetak.

Kilde: Dinside.no