LOM: – Det begynte vel med en moped i sjette klasse. Jeg syntes det var så artig! Så konfirmasjonspengene gikk til innkjøp av moped, det angret jeg aldri på, forteller Iver Åge.

Førsteårslærling

Han er 20, nærmer seg 21, og lærling på første året hos Bring Gudbrandsdal, avdeling Lom.

Det er større kjøretøy enn moped han håndterer nå.

Den dagen vi treffes, har han kjørt strekningen Otta-Dombås. Han har levert Ikea-varer. Det er vinter, gråvær og litt smårufsete føre.

– En typisk mandag, sier han om arbeidsdagen.

Tidlig på'n

Den begynte tidlig i dag, slik den gjør alle dager. Klokka fem på morgenkvisten, faktisk.

– Det er mitt ansvar å laste og losse bilen. Jeg har som vane å laste opp og gjøre i stand bilen på kveldstid. Så er den klar til neste arbeidsdag.

– Det er så kjett å begynne dagen med opplasting. Jeg vil at alt skal være på plass når jeg kommer om morgenen.

Så bærer det ut på vegene i norddalen.

– Regelen er slik at mottaker skal være til stede og kvittere ut varene vi losser. Men det finnes unntak. Leveres varene før klokka sju, behøver ikke mottaker å være der. Vi har nøkler, låser oss inn og losser lasten før vi låser oss ut igjen. Det er grei ordning, og gjør at vi kan være tidlig på farten, forklarer lærlingen.

– Jeg har nøkler til ganske mange, det er et stort ansvar. Det gjelder å passe på, sier Iver Åge.

Trivsel

Han trives med oppgavene, med ansvaret og med arbeidskameratene.

De er to lærlinger hos Bring i Lom nå, Iver Åge forteller at de blir godt tatt vare på. Det er bare å spørre seg fram om de er i tvil om noe. Det er slik det er å være lærling, en må spørre og grave. Bring er et trygt sted å være lærling, sier han.

– Det gjelder å stå på sjøl, vise pågangsmot, vise at en vil. Det synes jeg det er viktig å si til dem som har tenkt å søke lærlingplass.

Det gjelder også i søknadsfasen. Han søkte om plass hos Bring uten hjelp fra andre.

– Jeg tror arbeidsgiver legger merke til en ungdom som tar kontakt på eget initiativ, sier han.

For jenter også

Mange gutter og noen jenter velger å ta fagbrev i yrkessjåførfaget.

– Det er noen tunge tak innimellom, faktisk flere enn jeg hadde trodd. Men det betyr ikke at jenter ikke klarer det!

- Å være yrkessjåfør passer for begge kjønn, synes jeg. -Vi har jo utstyr å hjelpe oss med til lasting og lossing. Jenter som kunne tenke seg dette, bør absolutt prøve, sier Iver Åge.

Han tjener 100 kroner timen gjennom lærlingtida.

– Det er ikke til å bli rik av, men sånn er nå lærlingtida. Og vi har tillegg for overtid og ubekvem arbeidstid og slikt.

Ut av bygda

Iver Åge er lomvær, men nå bosatt i Skjåk.

Når han er ferdig utdannet, kan det hende han tar med seg fagbrevet og reiser ut av bygda for en periode.

– Jeg tror det kan være sunt for alle, jeg, å prøve noe nytt for en stund. Jeg har i hvert fall lyst til å se og oppleve noe annet, et par- tre år kanskje. Arbeid er det å få andre steder også. Her i Lom er det ikke arbeidsplasser til alle, heller.

Det er ikke det at det er noe feil med Lom og Skjåk, det har vært fint å vokse opp her. Men det skader ikke kjenne på lufta utenfor Fossbergom, heller.

Transportselskaper finnes det over alt, jeg er ikke redd for at jeg ikke skal få meg jobb.

Men en ting av gangen: Første steg er å fullføre lærlingperioden hos Bring i Lom slik at han står best mulig rustet til å avlegge fagprøven.

Yrkessjåførfaget

Arbeidsplasser for en yrkessjåfør finnes i transportbransjen, og omfatter alt fra forskjellige typer godstransport til persontransport.

Sentrale arbeidsområder er:

  • - transport av personer og varer - håndtering og sikring av last og personer
  • - lasting og lossing - service og kundebehandling - ruteplanlegging - planlegging og gjennomføring av oppdrag
  • - håndtering av transportdokumenter og dokumenter for grensepassering
  • - vedlikehold og klargjøring av utstyr

Yrkessjåføren må vise ansvarsbevissthet, samarbeidsevne, nøyaktighet, serviceinnstilling og evne til å planlegge sin egen arbeidsdag. Yrkessjåføren må ha en evne til å kommunisere med de forskjellige aktørene.

Yrkessjåførfaget krever i tillegg til førerkort i alle kategorier en rekke spesialopplæringer som ADR- og truckførerbevis.

For elever/lærlinger som velger godstransport inngår førerkortopplæring kl. C og CE eller for persontransport kl. D og DE i henhold til førerkortforskriftene for aktuelle førerkortklasser.

Kilde: vilbli.no