Det er hektisk på Circle K-stasjonen en formiddag.

Småsultne vestlendinger tar seg en strekk etter bilturen over fjellet, smasker i seg en hamburger mens de snakker i mobilen før ferden går videre sørover. Det fylles bensin og diesel, betjeningen hilser og smiler til kjente og ukjente, og i den lille kaféavdelingen går praten over rykende kaffekrus. Noen blar i magasinhylla, finner en Stratos i nabohylla og går mot kassa.

Dino Talakic sier: Mye folk innom nå, ja, men ganske hektisk om natta også. Han vet hva han snakker om.

Salg og service

Den blide og imøtekommende 20-åringen kjenner rutinene i stasjonslokalene nå.

Han hadde jobbet her et års tid før han inngikk kontrakt som lærekandidat i salgsfaget sist høst.

Jobber du på en stor bensinstasjon som Circle K ved Høgbrua, er det salg og service som gjelder. Være vennlig og blid overfor kundene, holde øye med og fylle opp butikkhyllene slik at de ser innbydende og fristende ut, steke brettene med bakervarer, søtbakst, gjærbakst, velduftende fristelser, enkle å gripe for en småfysen vegfarende, gode å putte i munnen som pausemat. Registrere drivstoffsalg, holde det ryddig på disken.

Dørene går opp og igjen hele tida. Eller det virker i hvert fall slik.

Døgnåpent

Dino er pen i tøyet, høflig og imøtekommende selv om han er kraftig forkjøla og smal i øynene etter en lang nattevakt.

Snart skal han ta på seg Circle K-uniformen igjen, kledd for en helg med jobbing.

– Det er helt greit, variasjon er bra. Dessuten er det ekstra penger å tjene, tillegg vet du, for helg og natt. Det kommer godt med.

Stasjonen holder åpent hele døgnet. Det er hovedårsaken til at Nettbuss Travel valgte den som pauseplass for nattbussene gjennom Gudbrandsdalen. Her skal nattbusspassasjerene få et godt tilbud.

Ordningen trådte i kraft 30. januar.

Der og da som gjelder

Når nattbussen svinger inn på stasjonsområdet og småtrøtte passasjerer velter ut, skal alt være på stell. De to på vakt skal være klare for innrykk. Alt skal skje på en halvtime, lenger stopp har ikke bussen.

– Mange går rett til kakehyllene. Så det gjelder å ha gjort stekejobben på forhånd. Ingen skal behøve å vente, forklarer Dino.

Og når de har vinket bussen god tur videre, skal det ryddes opp. Kanskje må avfallsdunkene tømmes, bordene i kafeen ryddes, kanskje trengs det å gå over med en klut. Det skal se ordentlig ut i lokalene.

- Jeg må gjøre meg helt ferdig før jeg kan gå hjem, sier Dino.

Noen trinn opp

Heldigvis har han ikke lang veg hjem…. Bare noen trapper opp. For Dino leier hybelleilighet på kvisten over stasjonslokalene. Han synes det en praktisk og lettvint løsning.

Ingen har kortere veg til jobben enn Dino Talakic, det er sikkert!

Skal han så bli på Otta når læretiden er over? Dino er vagvær, og flyttet til Otta for utdanning.

Nei, han har vel tenkt å forflytte seg videre. Aller helst nordover. Trondheim frister. Trondheim med sine tilbud, flere utdanningstilbud.

– Drømmen er Trondheim, sier han.

– Det må vel gå an for en ung mann fra Vågå å finne feste der?

– Ja, det er jeg sikker på. Kanskje kan jeg utdanne meg videre innen servicefag, det har jeg lyst til!

Lærling/lærekandidat og bedrift

  • I videregående opplæring er det ca. 185 programområder som fører fram til yrkeskompetanse med fag- eller svennebrev. Disse kalles lærefag.
  • I lærefag starter du opplæringen i videregående skole, og som regel avslutter du opplæringen med læretid i bedrift, som lærling eller lærekandidat. Dette kalles også for fagopplæring.
  • Du må søke læreplass.
  • Hva er forskjellen på en lærling og en lærekandidat?
  • Lærlingens mål er å nå alle målene i læreplanen.
  • En lærekandidat skal nå målene innenfor et begrenset antall læreplanmål. Etter at læretiden er over, avlegger lærekandidaten en kompetanseprøve som dekker de utvalgte målene i læreplanen.
  • Dersom du tar sikte på en mindre omfattende prøve enn fag-/svenneprøve, en kompetanseprøve, kan du inngå opplæringskontrakt med en lærebedrift. Da er du lærekandidat.

Kilde: vilbli.no