OTTA: «Bestått meget godt» står det på fagbrevet hans.

– Ikke mange får et slikt skussmål, så dette har Mohamed all grunn til å være fornøyd med, sier Per Steinar Brendløkken, daglig leder for Opplæringskontoret for flere fag på Otta (OFF).

For å oppnå «bestått meget godt» må kandidaten yte på øverste nivå i den praktiske prøven, og i tillegg gi en svært god muntlig presentasjon, forklarer Brendløkken.

Mohamed leverte til toppvurdering i begge. I tillegg hadde han ikke en eneste fraværstime på VG2. Det vitner om en ung mann som vil og kan, legger Brendløkken til.

Fast ansatt

For ett år siden traff vi Mohamed som lærling hos Bring på Otta.

Les også: Mohamed gleder seg til å bli yrkessjåfør

Når vi nå ett år senere møter ham igjen, er det en ung, stolt mann som sier takk for sist. Nå har han papir på fagbrev, men også et papir på fast ansettelse hos Bring.

Mohamed Muhudiin Abikaar har nådd målet sitt: Fagbrev og fast jobb. Nå reiser han dalen rundt i Brings karakteristiske grønne kjøretøyer. To år på Otta videregående skole og to år i læra er tilbakelagt.

Ansvar og plikter

For et år siden fortalte Mohamed at noen hadde spurt om det virkelig var nødvendig å gå på skole for kjøre lastebil. Det var jo «bare en lastebil, liksom».

I dag sier han: – Den som sier slikt, har ikke peiling. Det handler ikke bare om å kjøre en stor bil – selv om du selvfølgelig må like å kjøre store doninger for å ha det som levebrød. Men det handler om mer enn det: En yrkessjåfør har ansvar for seg selv, for bilen, for godset ombord og for at kunden får det han eller hun har bestilt. Det er mye å passe på, men det er egentlig ikke så mye å være redd for. Og det hjelper å holde hodet kaldt.

Ser lyst på det

Mohamed Muhudiin Abikaar kikker på utklippet av reportasjen vi laget om ham i fjor vinter. Det er hengt opp på kontoret hos Bring.

Nå er han glad for fast jobb, det gir jo trygghet, forklarer han. Han gjør nytte for seg, han jobber med det han liker best, og han har fast inntekt. Han tjener ca. 170 kroner timen nå.

– Så er det en ting til, forteller Mohamed.

– Jeg er fagorganisert. Jeg har meldt meg inn i Norsk post- og kommunikasjonsforbund. Jeg tror de fleste her hos Bring er det. Og nå er jeg en av dem, jeg betaler månedlig medlemskontingent. Her er medlemsbeviset, smiler han, og trekker det røde og hvite medlemskortet opp av lommen.

– Er det viktig å være fagorganisert?

– Ja, det synes jeg. Skulle det for eksempel skje noe med lønns- og arbeidsforholdene, kan en søke råd hos fagforeningen. En føler seg trygg ved å ha noen i ryggen, sier han.

Ingen selvfølge

Det var ingen selvfølge at Mohamed skulle bli yrkessjåfør, selv om interessen for motor og store biler hadde vært der lenge. Far var litt skeptisk, skulle sønnen farte rundt på smale, glatte vinterveger i en diger bil?

Familien kommer fra Somalia, men har bodd lenge på Otta.

I dag er fars skepsis snudd til stolthet.

Takker de hjemme

Mohamed sier han gjerne vil fortelle hvor takknemlig han er for støtten hjemmefra.

– Mor og far har hjulpet meg med motivasjon, slik at jeg kunne nå målet om fagbrev.

Mohamed takker også Bring Gudbrandsdal for lærlingperioden:

– Takk for god opplæring og godt miljø. Fin tid!

Klarte det!

Mohamed blir 24 i mai. Han er eldst av søsknene sine, bor hjemme ennå og vil «garantert bli boende på Otta». Han trener litt – må passe på ryggen som yrkessjåfør – og han henger med venner.

Det beste med å ha en fagutdanning?

– Jeg har papir på at jeg kan utføre yrket mitt. Jeg kan senke skuldrene nå, dette har jeg fått til. Det er bare fint å ha et fagbrev!

Yrkessjåfør

Arbeidsplasser for en yrkessjåfør finnes i transportbransjen og omfatter alt fra forskjellige typer godstransport til persontransport.

Sentrale arbeidsområder er:

  • - transport av personer og varer
  • - håndtering og sikring av last og personer
  • - lasting og lossing
  • - service og kundebehandling
  • - ruteplanlegging
  • - planlegging og gjennomføring av oppdrag
  • - håndtering av transportdokumenter og dokumenter for grensepassering
  • - vedlikehold og klargjøring av utstyr

Yrkessjåføren må vise ansvarsbevissthet, samarbeidsevne, nøyaktighet, serviceinnstilling og evne til å planlegge sin egen arbeidsdag.

Yrkessjåførfaget krever i tillegg til førerkort i alle kategorier en rekke spesialopplæringer som ADR- og truckførerbevis.

Kilde: vilbli.no