SKJÅK: – Det er nyttig å kunne lage tradisjonsmat. Å håndtere råvarer, gjerne lokale, er god kunnskap. Det lærer jeg mye om her på kjøkkenet på Skjåkheimen, forteller kokkelærlingen.

Førsteplass

Det er ikke uten grunn kjøkkenet på Skjåkheimen vant konkurransen «Gyldne matøyeblikk» i Oppland i 2015. Konkurransen arrangeres av Landbruks- og matdepartementet, og hensikten er å få fram institusjonskjøkken som gir beboerne sine gode matopplevelser.

Skjåkheimen bruker lokale og sesongbaserte råvarer så langt det lar seg gjøre. Hverdagskost og festmat skal være slik beboerne har vært vant med det gjennom livet.

– Også skal maten være sunn, næringsrik og se innbydende ut. Den bør være pen å se på, det er en del av matopplevelsen. Gamle folk fortjener å ha det godt. Det er de som har bygd bygda vår, sier Lisbeth.

Middag på bestilling

Hun står inne i en lys og delikat kafeteria. Her er de dekket til to retters middag, suppe og hovedrett er menyen i dag.

Pent servise, servietter, lys og blomster og flatbrød på små fat. Det er beboerne i omsorgsleilighetene på Skjåkheimen som snart skal sette seg til bords. Ordningen er slik at de kan bestille middag, og mange benytter seg av det, sier Lisbeth.

Skjåkheimen er en stor institusjon med fire sykehjemsavdelinger og omsorgsleiligheter i tillegg. Kjøkkenet er et hektisk knutepunkt.

Mat til mange

Lisbeth forklarer: - Vi lager middag til sykehjemsbeboerne og til dem i leilighetene som ønsker det. I tillegg lages det middag til eldre hjemmeboende i kommunen, etter bestilling. 13-15 eldre er med i ordningen. Maten kjøres ut en gang i uka, hver torsdag.

Kjøkkenet bestiller og forsyner også avdelingene på institusjonen med tørrmat, som plasseres på traller og hentes av hver avdeling. Så bakes det brød, og kaker når det er tid til det.

– Av og til gjør vi litt ekstra, serverer kjøttkake på gaffel, for eksempel, eller steker vafler. Det er fint å kunne overraske litt. De som har hjemmet sitt her, skal ha det godt!

Allsidig

På Skjåkheimen får Lisbeth opplæring og praksis i det som heter institusjonskjøkken. I tillegg til det hun hittil har fortalt, legger vi til at hun lærer om riktig ernæring og kosthold:

– Vi kan lage fettfattig kost, saltfattig, glutenfri og noen trenger også kaliumredusert mat. Jeg lærer gjennom lærebøker, og ved å delta i matlagingen selv og lære av de andre på kjøkkenet.

Hun er godt kjent på dette kjøkkenet etter å ha vært i utplassering her fra ungdomsskolen.

Måtte bli kokkevegen

– Siden åttendeklasse har jeg visst at det måtte bli kokkevegen for meg. Etter skolekjøkken i niende, var jeg overbevist. Jeg leser kokkebøker og magasiner, og ser på matprogrammer. Norske stjernekokker som Tom Victor Gausdal, Bent Stiansen og Ørjan Johannessen er forbilder. Også Arne Brimi, naturligvis!

– Det er strålende å få være en del av Brimi-Kjøken. Vi lærer så mye, får oppleve så mye, får så variert praksis takket være Arne og Bjørg Vole, som holder i trådene på kontoret. Takket være Arne skal vi for eksempel på mattur til Frankrike utpå nyåret. Jeg er så glad for å være en del av lærlinggjengen i Brimi-Kjøken.

Tredelt praksis

Lisbeth har egentlig lærlingplass på Bessheim fjellstue. Men siden den er vinterstengt noen måneder, takket hun ja til muligheten til å lære om institusjonskjøkken på i hjembygda Skjåk i denne perioden.

I januar har hun jobbet hos Knutstad & Holen på Hamar, familiebedriften som har levert fisk, fiskemat og sjømat i innlandet i snart hundre år. Lisbeth får dermed innblikk i tre bedrifter.

Snart går turen tilbake til Bessheim og vinterferieturistene.

– På Bessheim er det fint å være, og husk: Det var der Arne Brimi starta, i oppvasken

Privilegert

Lisbeth kjenner seg privilegert som er lærling hos Brimi-kjøkenet, og med tilgang til opplæring ved de kjente og populære mat- og turistbedriftene i norddalen.

– Ungdom fra hele landet ønsker seg plass i Brimi-kjøkenet. Det er om å gjøre å sende en «jælma god søknad», smiler Lisbeth. Jeg koser meg gjennom læretida. Etterpå tenker jeg påbygging til studiespesialisering. Målet er jobb i en av de store byene. Jeg håper jeg kan nå langt!

Brimi-kjøkenet

Opplæringskontoret Brimi-kjøken tilbyr læreplassar knytt til fleire bedrifter. Bedriftene har eit nært samarbeid, og lærlingane er velkomne til å praktisere på dei ulike bedriftene.

Det blir arrangert kurs og samlingar, det blir også organisert utflukter i naturen, og av og til studieturar. Arne Brimi er sentral, og lærlingane er velkomne til å skaffe seg unik praksis frå hans spesielle restaurant; Vianvang. Søknad om lærlingeplass kan sendast inn heile året og blir vurdert fortløpande.

Arne Brimi på Vianvang og vertskap på dei andre bedriftene tilbyr ei aktiv og variert læretid.

Lærlingkontoret Gudbrandsdalen og opplæringskontoret Brimi-Kjøken har hatt mange lærlingar.

Mange av dei beste og mest kjende reiselivsbedriftane i Nord-Gudbrandsdalen er medlem i Lærlingkontoret Gudbrandsdalen.

Fag: Baker institusjonskokk, kokk, reiseliv

Kjelde: Heimesida til Brimi-kjøken