LILLEHAMMER: Skole, trening, kamper og hybelliv – disse gutta deler mange av døgnets timer.

Du som følger L.I.K. kjenner nok navnet på disse tre gutta. Alle spiller på A-laget i Get-ligaen, der de har gjort seg bemerket i vinter.

Martin Ellingsen, for eksempel, han med den svarte og hvite lua, scoret sitt første mål i eliteserien for et par-tre uker siden.

- Det var stort for meg, og jeg håper på flere mål, sa han til GD etter kampen mot VIF i Kristins Hall (som VIF riktignok vant).

Martin er fra Lillehammer, og går siste år på ishockey-linjen på Norges Toppidrettsgymnas (NTG). Det gjør også Jacob Lundell Noer fra Drøbak og Fredrik Dahl fra Trondheim.

Alltid sammen – nesten

Til våren er de russ og ferdig på NTG. De gruer seg til at det er slutt, alle tre.

– Kanskje blir det litt grining i garderoben, spår Fredrik.

– Det har vært tre fantastiske år på en super skole i en flott by, fortsetter Trondheims-gutten.

– NTG har lagt til rette for at vi har kunnet sats for fullt på hockey parallelt med at vi har hatt undervisning som gir oss studiespesialisering. Helt topp, sier Jacob fra Drøbak.

I motsetning til de to andre har lillehamringen Martin bodd hjemme. Men også han er full av lovord over mulighetene og utfordringene NTG har gitt en unggutt som vil satse på idretten sin. Han sier at det ikke blir lett å skilles fra gutta og bryte opp fra et usedvanlig godt og utviklende miljø.

Rutiner

 

De forteller om en skolegang preget av rutiner og rammer: Trening, skole, spise, sove… Dag etter dag, sesongen gjennom. Tette kampdager og mange timer i buss fra og til matchene kommer i tillegg.

Ishockey-elevene spiller kamper for NTG/L.I.K. U18 eller U20 eller på A-laget som disse tre.

De trener i Kristins Hall hver dag, treningen starter å kl. 8.15, med oppmøte en halvtime før.

En time på is, deretter «off- ice»-trening, i treningsrommet.

Etter lunsj følger fire-fem timer på skolebenken. På kampfrie dager bærer tilbake til hybelen for middagslaging, klesvask og andre hverdagslige ting.

Cup i utlandet

De er ikke så mye sammen på fritida, de få timene de har til rådighet.

– Vi ser hverandre så mye i løpet av dagen at vi ikke har behov for å stå på døra til hverandre om kvelden. Det hender jeg «besvimer» på sofaen med en film på skjermen, sier Fredrik.

Det har vært spesielt mange fraværsdager for gutta det siste halve året. Årsaken er at NTG. L.I.K U-18 har fått anledning til å delta i Red Bull Rookie Cup.

Kampene har vært spilt i Tsjekkia, og motstandere har vært 14 ishockeyakademier fra Tsjekkia, to fra Tyskland pluss Akademiet red Bull Salzburg. Det ble spilt 17 kamper før jul.

Det blir litt fravær fra skolebenken, det. Det er ikke alltid like lett å henge med i pensum under samlinger ute, noe som skaper dårlig samvittighet og kan være kilde til frustrasjon.

Men NTG har tatt høyde for stort fravær fra klasserommet i perioder, og innrettet undervisningsopplegget deretter (og det gjelder ikke bare ishockey, men også andre idretter med mye reising i forbindelse med trening og konkurranser). En skolekoordinator er løsningen skolen valgte.

Bindeleddet

Undervisning for elever som er ekstra mye på farten er et eget satsningsområde for skolen. Skolekoordinatoren er det ekstra bindeleddet mellom elev/utøver og skole/lærer.

Helene Nesje-Haugli er denne koordinatoren. Hun sørger blant annet for å organisere studietimer og lekselesing, se til at elevene får best mulig undervisning når de på skolen og at de får mest mulig ut av skolearbeidet når de er på reise. Helene legger også til rette for lærere som er med på reiser.

Ishockey-gutta synes ordningen med individuell oppfølging og differensierte opplegg er strålende.

– Vi tar ofte kontakt med faglærer direkte om det er noe. Det er alltid åpen linje. Skolen tar i det hele tatt så godt vare på oss, faglig og på det personlige plan.

– Velg Lillehammer

– Hvorfor bør ungdom som vil satse på toppidrett velge NTG på Lillehammer?

– Nærhet til alt – til skole, hybel, haller, byen, sier Jacob.

– Fordi Lillehammer er Norges beste idrettsby, sier Fredrik.

– Fordi Lillehammer er Norges beste idrettsby med sine mange anlegg og flotte treningsmuligheter sommer som vinter, sier Martin.

Skolen på flyttefot

NTG flytter inn i de tidligere lokalene til Mesna videregående ved Håkons Hall.

Oppussingsarbeidene har pågått i lengre tid, men til skolestart i august skal alt stå ferdig. Dermed settes punktum for NTG s mangeårige tilværelse i de tidligere OL-lokalene kloss inntil Lysgårdsbakkene.

Avstanden til idrettsanleggene i Olympiaparken blir ikke lenger når skolen flytter inn i «gamle» Mesna videregående: To minutter ned bakken, så er du i Håkons Hall og Kristins Hall!

Ungdomsskole til høsten

Fra høsten blir det ungdomsskoletilbud ved NTG. Det blir oppstart både for åttende og niende trinn.

Ungdomsskoletrinnet blir et tilbud til hjemmeboende barn. Tilbudet retter seg mot elever som har lyst til å kombinere basistrening med godt læringsmiljø. Skolen blir en leksefri heldagsskole, og undervisningen vil foregå i tidligere Mesna videregående skole ved Håkons Hall.

Flere NTG-skoler i landet har allerede tilbud for ungdomstrinnet, nå kommer altså Lillehammer etter.

Det stilles følgende krav til dem som ønsker å ta ungdomsskolen ved NTG:

  • å ha lange dager med trening og skole
  • å bidra positivt til arbeidsmiljøet ved skolen
  • å jobbe strukturert med skolearbeidet
  • å bidra positivt til å gjøre andre gode
  • å være fokusert på oppgavene
  • sammen å skape glede og begeistring

NTG inviterer alle interesserte barn og foresatte til informasjonsmøte onsdag 15. februar i kafeen i Håkons Hall.

NTG-U vil følge samme skolerute som grunnskolene i kommunen, og skoleavgiften er kr 21.500.-

Hybelhusved Stampa

I hybelhuset er det guider som veileder og hjelper hybelboerne.

Huset, som sto ferdig i 2015, har plass til 60 NTG-elever. Hybelhuset er først og fremst et tilbud til førsteårselevene, med tilsynsordning på kveld og natt.

Hyblene er på 18,5 kvadrat, har eget bad, kjøkken og er fullt møblert. Hybelhuset med sin karakteristiske vindusfasade ligger i ytterkanten av Stampesletta-området, med kort avstand til skolen, løyper, hoppbakkene og hallene.

Fakta

Norges Toppidrettsgymnas har disse studietilbudene:

  • Ishockey
  • Langrenn
  • Skiskyting
  • Hopp
  • Alpint
  • Freeski
  • Aking/skeleton
  • Kombinert
  • Sykling
  • Klatring
  • Håndball

Skoleavgift på kr. 24.510 per år. I tillegg toppidrettsavgift som varierer fra idrett til idrett, ca. kr. 24. 000 – kr. 102.500 (alpint er dyrest). Ishockey: kr. 31.000

Fra høsten 2017: NTG-U, oppstart 8. og 9. trinn