Ute av syne, ute av sinn

Stille: Tapene av beitedyr har gått ned i Gudbrandsdalen. Engasjementet i rovdyrdebatten har falt tilsvarende.Arkivfoto: Scanpix

Stille: Tapene av beitedyr har gått ned i Gudbrandsdalen. Engasjementet i rovdyrdebatten har falt tilsvarende.Arkivfoto: Scanpix

DEL

GD mener
28 prosent av oss
vil ha mer vern av rovdyrene i Norge. Det er seks prosentpoeng færre enn i 2015. Antallet som vil ha mindre rovdyrvern, har også blitt færre. 17 prosent vil ha mindre vern, mot 20 prosent tidligere.

Dette viser en undersøkelse Sentio har gjennomført for Nationen. De fleste vil ha det som i dag. Ikke overraskende bekrefter undersøkelsen at folk bosatt i Oslo ønsker mest vern, mens personer som bor på landsbygda, ønsker mindre vern.

Undersøkelsen som Nationen har fått gjennomført, viser at Regjeringen har lyktes med å redusere konfliktnivået i rovdyrdebatten. En seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), mener de fleste ikke har ikke så sterke meninger om rovdyr. Det er en riktig konklusjon. Det er med dette som med så mye annet, vi engasjerer oss lite i saker vi ikke føler oss direkte berørt av. Når de som rammes av politikken og forvaltningens avgjørelser er enkeltbønder og små bygdesamfunn, er det ikke lett å mobilisere de store massene.

Vi ser det også i vårt eget distrikt. Engasjementet i rovdyrdebatten er lavere enn på mange år. Den viktigste forklaringen er reduserte tap i lokale beiteområder. Når områder som over år har slitt med store tap endelig opplever en normal beitesesong uten nevneverdige tap forårsaket av store rovdyr, setter det seg en følelse av at forebyggende tiltak fungerer. Så trengs det flere somre for å kunne slå fast om lavere tapstall blir det nye normale.

Samtidig, ganske så stille, avvikles beitebruken noen mil lenger nord og øst. Staten brakklegger beiteområder, og Regjeringen utvider i praksis forvaltningsområdet for ulv uten å skape støy for eksempel i Gudbrandsdalen. Så lenge ulven er ute av syne, er den også ute av sinn.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags