Tirsdag 30. mai åpner årets versjon av Norsk Litteraturfestival. Forfattere, forlagsfolk og samfunnsdebattanter setter sitt preg på hele byen. En av dem som kanskje er ekstra forventningsfull i år, er Olav Brostrup Müller. Han tiltrer stillingen som kultursjef i Lillehammer 1. juni.

- Europeisk metropol

Müller, som har jobbet som journalist i GD i fem år, er også forfatter og tidligere forlagsredaktør. Han kjenner derfor festivalen fra ulike posisjoner. Müller mener Litteraturfestivalen er viktigere enn mange er klar over.

– Festivalen er den største i sitt slag i hele Norden, og tiltrekker seg hundrevis av forlagsfolk og forfattere fra hele verden – ofte i forbindelse med bransjearangementer som er usynlige de fleste av oss. Når det gjelder det åpne festivalprogrammet, vet vi kanskje ikke hvor bortskjemte vi er. Litteraturfestivalen gjør Lillehammer til en europeisk metropol i noen hektiske dager. Det kunne ikke vært bedre!

Kristin Lavransdatter

Samtidig med festivalen foregår det to viktige internasjonale konferanser. Den ene er i regi av den internasjonale PEN-klubben, som er en viktig aktør innen arbeidet for ytringsfrihet. Den andre for fribynettverket Icorn. Müller skal lede arrangementer som tematisk sett angår disse samlingene, men han skal også være konferansier under det mer lokale arrangementet «Lillehammer i Litteraturen» på Cafe Stift 4. juni.

– Hvilke arrangementer skal du selv gå på når du har fri under festivalen?

HISTORIER: Kristin Brandtsegg Johansen skal sammenligne forfatterne Undset og Ferrante.
HISTORIER: Kristin Brandtsegg Johansen skal sammenligne forfatterne Undset og Ferrante.

– I vinter stilte det amerikanske litteratur-nettstedet Slate.com spørsmålet «Er Sigrid Undset den nye Elena Ferrante?». Temaet tas opp igjen på et eget arrangement under festivalen. Etter selv å ha jobbet meg gjennom Kristin Lavransdatter-trilogien i vinter, ser jeg helt klart potensialet, men er samtidig spent på å høre svaret. Jeg gleder meg også veldig til Karl Ove Knausgårds samtale med poeten Claire-Louise Bennett på onsdag. Og Nansenskolens hagefest! Den passer jeg alltid på å få med meg, sier Müller.

Håper på økonomispesialist

– Er det noe du savner på festivalprogrammet?

– Jeg vet ikke om jeg akkurat savner noe, men min ønskedrøm er at festivalen klarer å booke inn verdens beste sakprosaforfatter, den amerikanske økonomispesialisten Michael Lewis. Lena Dunham er en annen forfatter jeg drømmer om å se på Lillehammer stasjon. Festivalen skal ha litt internasjonal wow-faktor!

Sterke inntrykk

– Har du et spesielt festivalminne du vil dele?

– Jeg har deltatt på litteraturfestivalen årlig siden 2008, både som journalist og samtaleleder. I 2012 hadde jeg gleden av å intervjue Geir Lippestad om hans rolle som forsvarer for Anders Behring Breivik. Det var en varm sommerdag, og Lillehammer bibliotek var fylt til randen. Lippestads integritet, varme og forsvar for rettsstaten gjorde sterkt inntrykk på alle som var der. Et annet minne er fjorårets samtale mellom Margaret Atwood og Karin Haugen på Nansenskolen. Atwood er trolig verdens kuleste 80-åring: lynende intelligent, svært produktiv og frekk som en fjortenåring!

Vil oppleve kollegaer

Marta Breen, forfatter blogger og feminist, har vært gjest på Norsk litteraturfestival flere ganger. I år skal hun, sammen med illustratør og forfatter Jenny Jordahl, delta på programposten «Kvinner er ingen ny oppfinnelse», onsdag 31. mai.

Breen oppsøker gjerne arrangementer med kollegaer i løpet av oppholdet. Hun har blant annet planlagt å gå på forelesningene til Vigdis Hjorth og til Nina Lykke.

SER MEST MULIG: Marta Breen. Foto: Evy Andersen
SER MEST MULIG: Marta Breen. Foto: Evy Andersen

– Og så har jeg tenkt til å gå på onsdagslunsjen i parken med Selma Lønning Aarø, Ivo de Figueiredo og Athena Farrokhzad.

– Savner du noe i programmet?

– Jeg synes det er så mye spennende på plakaten at jeg ikke har rukket å savne noen ting, sier Breen, som har mange gode, litterære festivalminner.

– Som den flotte scenesamtalen mellom Margaret Atwood og Simen Ekern i 2015. Og slampoeten Fredrik Høyers imponerende opptreden samme år!

Fikk viktig bokinspirasjon

Prisbelønte Gro Dahle er en av forfatterne som har vært med på de fleste litteraturfestivalene i Lillehammer. Dahle skriver både dikt, sakprosa og barnebøker.

FESTIVALMINNER: Gro Dahle. Pressefoto: Cappelen
FESTIVALMINNER: Gro Dahle. Pressefoto: Cappelen

 

Dahle sier hun har mange fine minner fra festivalen, og forteller at flere av bøkene hun har skrevet, har hun fått idé til i løpet av festivaldagene. En av dem er bildeboka «Blekkspruten», som ble Nominert til Kulturdepartementets bildebokpris 2016. Ideen til «Blekkspruten» fikk Dahle da hun ble tildelt Barnebibliotekar-prisen under et festivalarrangement på Galleri Zink.

– Idet jeg fikk overrakt prisen, var det en liten tale hvor barnebibliotekaren nærmest ba om en bildebok om incest. Og plutselig, der og da, fikk jeg en idé om hvordan jeg skulle løse det, at det skulle være en blekksprut som var overgriperen. Og i det øyeblikket startet boka «Blekkspruten», sier Dahle.

 

Norsk Litteraturfestival – Sigrid Undset-dagene

  • Ble arrangert første gang i 1995.
  • Blir omtalt som Nordens største litteraturfestival.
  • Foregår i år fra tirsdag 30. mai til søndag 4. juni.