Gå til sidens hovedinnhold

Utspillene fra Nord-Gudbrandsdal bør uroe helseforetaket

Artikkelen er over 1 år gammel

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Sykehuset Innlandet presses fra Mjøsbyer, dagens sykehus og regionene rundt disse. Også politisk murres det mer enn før, tross en antatt politisk enighet representert i det som omtales som politisk referansegruppe for helseforetaket.

Enn så lenge har Sykehuset Innlandet klart å berolige distriktene i Innlandet. Mange løfter har vært gitt: Satsing på lokalmedisinske sentre både på Fagernes og Otta. En mer aktiv satsing på samhandling med kommuner og primærhelsetjeneste. Nye rutiner for utrykning til brukere som trenger det aller mest. Dette har i sum betydd verbal brannslukning for en gryende uro ute i distriktskommunene.

Utspillene fra Regionrådet i Nord-Gudbrandsdal og nå sist fra Sel kommune, bør uroe helseforetaket. For hva er det etterlatte inntrykket av hva Sykehuset Innlandet holder på med? Stripping av sykehustjenester. Nedleggelse av fungerende tilbud uten at dokumenterte nysatsinger er på plass. Løfter om mer aktivt samarbeid med kommunene uten at kommunene merker dette.

Bortsett fra på ett viktig punkt: Helseforetaket ønsker å skyve ansvar og ressursbruk over på kommunene, i en situasjon der kommunene selv kjemper med kuttforslag nettopp innenfor helsetjenester. Blir det et tillitsfullt samarbeid av slikt?

Sykehuset Innlandet har en soleklar jobb å ta hånd om: Vis i praktisk arbeid, inkludert ressursbruk, hvordan snuoperasjoner viser seg som pasientens beste der kommunene gis anledning til satsing, ikke kutt. Staten vil gjerne delegere oppgaver. Ofte ikke synliggjort. Og ikke med ressurser.

Helseforetaket har mye å stri med. Slik skal det være. Dersom distriktskommunene erfarer å bli glemt, kan støy rundt Mjøsa bli støy i hele Innlandet.

– Dette er en stor katastrofe for Sel og Nord-Gudbrandsdal

Bassenget stenger til påske: Sølvi (37): – Tilbudet har holdt meg i jobb

Stiller klinkende klare sykehuskrav