Gå til sidens hovedinnhold

Utviklingen i bygdene er avhengig av skolene

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Både vi i Sp, Ap, Rødt og MDG gikk til valg på at skolestrukturen i nordre Ringsaker skulle bevares.

Når så plutselig Ap kom med utspillet om at skolestrukturen dramatisk skulle endres, ved at man la ned de fleste skolene i disse bygdene av økonomiske årsaker og ikke for at det var best for barna, reagerte Sp i oppvekstutvalget momentant.

Vi ba om utsettelse av saken og at utvalget måtte skaffe seg et bredere grunnlag for å komme med sin innstilling i saken. Tiltak var at utvalget tok en grundig besøksrunde på skolene, også de store som eventuelt skulle ta over barna fra de nedlagte.

Frykten før runden med oppvekstutvalget på skolene, var i mitt hode, at det skulle vise seg at de små skolene ikke holdt mål hva angikk faglig pedagogisk standard, bygninger og uteareal. Altså ikke være det beste for barna.

Dette viste seg heldigvis å være helt ubegrunnet, og da kan disse bygdene beholde hjertet i bygda.

Elever, foreldrerepresentanter, lærere og engasjerte innbyggere overbeviste mange av oss i utvalget om at dette er skoler med kvaliteter som gjør dem meget levedyktige i bygdemiljøene sine.

Skolens oppgave er ikke å være driveren i bygdeutvikling, men bygdene og utviklingen der er i stor grad avhengig av skolene.

Først og fremst og framfor alt er det hensynet til barna som teller. Disse skolene viste seg å holde meget godt mål. Da kan og vil en fortsatt eksistens for disse skolene, sammen med en bevisst kommunal og nasjonal satsing på utvikling av distriktene, være et stort fortrinn for Ringsaker i kampen om nye innbyggere.

Sentraliseringstrenden under Solbergregjeringen er drepende for meget store deler av landet, og det å klare å motstå den til etter valget 2021 kan vise seg å være gull.

Særlig nå som også Ap sentralt (ikke lokalt da..) har tatt inn i valgprogrammet at det skal gjøres en historisk satsing på distrikts Norge.

Tormod Skaare, kommunestyrerepresentant, Sp i Ringsaker