Gå til sidens hovedinnhold

Utviklingen på Skei: Ingenting vokser for evig inn i himmelen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Med rette er det stadig flere som blir kritiske til den eskalerende byggingen av fritidsboliger på Skei og områdene rundt. Selv har jeg gjennom et langt liv vært vitne til endringene på Skei, og tilbrakt mye tid i Gausdal Nordfjell. I skiløypene vinterstid, og på turstiene sommerstid.

Det har hele tiden vært en naturlig utvikling i hovedsak til beste for området, og etter at Thon kom inn som hovedeier både på Skei og Austlid Fjellstue ble utviklingen mer forutsigbar. Imidlertid synes jeg nå det er kommet til et punkt der Gausdals politikere virkelig bør tenke seg om.

Kostnadene til vann/kloakk er og blir enormt store. Selv om dette i utgangspunktet skal være selvfinansierende for kommunen, så kommer man ikke utenom høyere tilkoplingsgebyrer og årsavgifter, også for den vanlige gausdøl nede i bygda.

Ser det nå graves fra Holoa til Slåseterkrysset, så da blir hele strekningen opp til Skei tilstrekkelig dimensjonert. Likevel ser det ut som om Gausdal kommune mener alvor når de vil hente vann fra Sjøsetervatnet. Jeg synes det er vanskelig å forsvare slike inngrep i naturen til dette formålet.

Håper den framtidige utbyggingen begrenses slik at vanntilførselen inne fra Skeiselva i kombinasjon med pumping fra bygda vil dekke forbruket.

Mange av landets såkalte hyttekommuner opplever nå det samme dilemma som Gausdal, og Sars COV-2 har bare forsterket etterspørselen etter fritidsboliger. Betalingsevnen synes å være mer enn stor.

Det snakkes stadig om bærekraft og klimaregnskap i alle sammenhenger. Hvis man detaljert beregner alt i et slik regnskap, så vil nok klimaavtrykket også fra Skei bli veldig stort.

Vil til slutt minne om at ingenting vokser for evig inn i himmelen. Det er en tid for alt!

Lars Skaug, Tretten