Uverdig for ungdommene

BYRÅKRATI: Josefine Hansen Møller (t.v.) og Magni Hjelstuen rammes av byråkratisk surr.

BYRÅKRATI: Josefine Hansen Møller (t.v.) og Magni Hjelstuen rammes av byråkratisk surr. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

GD MENER 
Elevene Josefine Hansen Møller og Magni Hjelstuen er to blant flere avgangselever fra ungdomsskolen som nå rammes av et utrolig byråkratisk surr i Oppland fylkeskommune.

Elevene skal inn på videregående skole fra neste år. Søknadsfrist nærmer seg. Søknadsvalg skal avklares. Det betyr at hver enkelt elev skal finne ut av viktige framtidsvalg, gjerne sammen med foresatte.

Oppland og Hedmark har vedtatt å legge til grunn at ungdommenes valg av videregående skole skal ta utgangspunkt i «nærskoleprinsippet». Det betyr at man skal søke seg til nærmeste videregående skole. I praksis er det det som også har vært dominerende for det store flertall av ungdommer med tidligere fritt skolevalg i Oppland.

Endringene vil bety lite for de aller, aller fleste. Men for de få som rammes av endringene kan konklusjonen bli dramatisk.

La Josefine og Magni få velge Vinstra

Josefine og Magni bor i Ringebu kommune. Ringebu kommune er vedtatt å tilhøre en region der Vinstra er regionsenteret. Men ett politisk vedtak skal altså kunne oppheves av et annet politisk vedtak. Slikt blir det både politisk og byråkratisk surr ut av. Kort og godt meningsløst.

Kloke hoder ber om i det minste å etablere overgangsordninger. For retningslinjene – smak på ordet – er ikke ferdig utformet. Retningslinjene er det som skal snu ungdommers drømmer og framtidshåp opp ned. De få som bor i «grenseområdene» skal bli salderingen for fylkeskommunal uforstand.

Even A. Hagen og Aud Hove, parolen må være klar: Sørg for å rydde opp. Erkjenn gjerne at her går virkeligheten raskere fram enn det politikere og byråkrater makter å håndtere! Sørg for at en region fortsatt skal være en region, også for våre ungdommer. La Josefine og Magni få velge Vinstra.

Josefine (15) og Magni (14): – Vi vil ta videregående på Vinstra. Men får vi lov?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags