Gå til sidens hovedinnhold

I år er "Markens grøde" 100 år

Artikkelen er over 4 år gammel

Det var verket som ga Knut Hamsun Nobels litteraturpris i 1920. I år er det 100 år siden forfatteren skrev «Markens grøde».

Det blir behørig markert på Skultbakken i Vågå førstkommende søndag, der farsslekta til Hamsun drev gard i tre generasjoner.

I dag er det vagværen Tor Brun som eier – og restaurerer. Han får god hjelp med historien av Unn og Birger Bostad, ekteparet som har skjenket stedet en egen Hamsun-statue og som har lagt ned en enorm innsats med formidling av kulturhistorien i bygda. De fikk Vågå kommunes kulturpris i 2013.

Hamsun-statuen ble avduket i 2009 og er landets første av forfatteren. Skulptør Skule Waksvik har formet Hamsun; bratt i nakken, stolt og med ansiktet vendt mot sør.

Paradokser

Førstkommende søndag er det Inge Eidsvåg som skal snakke seg varm om forfatteren. «Hamsuns paradokser» er temaet – også i Markens grøde. Lensmann Geissler i boka, reflekterer på mange måter forfatteren selv med sine motsetninger. Han vet det rette, men gjør det ikke.

Endre Skjåk og Pål Svindland byr på utdrag fra boka i ord og toner.

– «Markens grøde» var en lovsang til bonden og det å leve i pakt med naturen. Før hadde Hamsun skrevet mye samfunnskritikk, men her har han en positiv holdning. Han skriver om sin tro på jordbruket, på «nybrottsarbeidet» som den eneste livsnødvendige gjerning for mennesket, sier Unn Bostad.

Hun mener Hamsun var en «språklig fornyer» og en stilist av høy rang. Hør bare:

«I marken har hver aarstid sine undere, men alltid og uforanderlig den tunge, umåtelige lyd fra himmel og jord, omringelsen fra alle kanter, skogsmørket, trærnes venlighet. Alt er tungt og bøtt, ingen tanke er umulig der».

Bygselsbruk

Skultbakkens eier, Tor Brun, har mer praktisk tilnærming til Hamsuns historie. Han overtok bruket i 1999 og har siden restaurert fjøset, bolighuset og stabburet på garden.

Den var opprinnelig et bygselsbruk, oppført i 1790 av Hamsuns oldefar, Ole Pedersen Skultbakken. På hver sin side av garden, lå to mindre bruk.

– Mye arbeid, konstaterer Brun, som nå er i gang med bolighuset. Det har fått ny grunnmur og delvis ny panel utvendig. Det blir innlagt vann og nye toaletter. Alt skal stå ferdig i løpet av neste år.

– Kanskje blir det en kunstnerbolig på sikt. Vi har tenkt litt på det, sier Unn.