Bøndene tapte konfliktfylt rettssak om beiterett i Heimdalen – nå skal den opp i lagmannsretten

I dette området, ved Heimdalsvatnet i Heimdalen, et dalføre mellom Valdresflye i sør og Heimdalshø i nord i Øystre Slidre og Vågå kommuner, mener Espedalen bygdealmenning at de har beiterett. De private eierne fra Oslområdet, mener noe annet - og fikk tingrettens medhold. I mai skal ankesaken opp for lagmannsretten.

I dette området, ved Heimdalsvatnet i Heimdalen, et dalføre mellom Valdresflye i sør og Heimdalshø i nord i Øystre Slidre og Vågå kommuner, mener Espedalen bygdealmenning at de har beiterett. De private eierne fra Oslområdet, mener noe annet - og fikk tingrettens medhold. I mai skal ankesaken opp for lagmannsretten. Foto:

630 bruksberettigede i Espedalen Bygdeallmenning tapte rettssaken i tingretten om beiterett i Nedre Heimdalen. Nå er ankesaken berammet i Eidsivating lagmannsrett.

DEL

Det var i august i fjor at Nord-Gudbrandsdal tingrett slo fast at det er eierne av den private eiendommen i Nedre Heimdalen, mellom Vågå og Nord-Fron, som har enerett til beite på egen eiendom. I mai kommer ankesaken opp for Eidsivating lagmannsrett. Det er satt av tre dager, 22.–24. mai, til ankesaken.

Området det er konflikt om ligger i Nedre Heimdalen og grenser til Øystre Slidre, Vågå og Nord-Fron kommuner.

TAPTE: Petter Sylte (nærmest kamera), Hans Petter Solberg, Anders Morken og Ole Petter Kleiven fra Espedalen Bygdealmenning i Nord-Gudbrandsdal tingrett i fjor. Advokat Jo Are Aamodt Brænden lengst unna.

TAPTE: Petter Sylte (nærmest kamera), Hans Petter Solberg, Anders Morken og Ole Petter Kleiven fra Espedalen Bygdealmenning i Nord-Gudbrandsdal tingrett i fjor. Advokat Jo Are Aamodt Brænden lengst unna. Foto:

Les også: Tapte beitestriden om Nedre Heimdalen

Beite i område siden 1896

Bygdeallmenningen mener de har beiterett i området helt tilbake til Kong Sverre sin tid på 1100-tallet, mens eierne av det 70 kvadratkilometer store området mener på sin side at de har enerett på området.

Tingretten slo fast, under tvil, at det er de private eierne som har enerett til beite på egen eiendom siden det er de som eier området. Eierne av Nedre Heimdalen er etterkommere etter Schou-familien i Oslo, som eide Schous bryggeri i sin tid. De fikk hånd om Nedre Heimdalen i 1896. Nå er eierforholdene et sameie med sju parter i samme familie.

- Vi mener at tingretten tok feil, og dette er en ny mulighet til å snu bunken og se saken på nytt av tre dommere i lagmannsretten, sier advokat Jo Are Aamodt Brænden fra advokatfirmaet Thallaug som representerer Espedalen Bygdealmenning.

Les også: Heimdalssaken: – Det har gått så langt at det ligger nær å vurdere bruk av ekspropriasjonsinstituttet

DETTE ER STRIDEN OM NEDRE HEIMDALEN

Nedre Heimdalen grenser til Øystre Slidre, Vågå og Nord-Fron, og ble i sin tid gitt til Ivar Gjæsling på garden Sandbu i Vågå av Kong Sverre på 1100 tallet. Det er på 70 kvadratkilometer.

Eierne av Nedre Heimdalen dag, er etterkommere etter Schou-familien i Oslo, som eide Schous bryggeri i sin tid. De fikk hånd om Nedre Heimdalen i 1896 og eier nå et 70 kvadratkilometer stort område der, nedre Heimdalsvatnet inkludert. Det grenser til Øystre Slidre, Vågå og Nord-Fron. Nå er eierforholdene et sameie med sju parter i samme familie.

Espedalen bygdeallmenning strekker seg over et område på 251.500 dekar, med skogs og jordbruksterreng fra 720 m.o.h. til høyfjellsterreng opptil 1589 m.o.h.

I dag er det totalt 630 bruksberettigede i allmenningen.

Retten: – Bøndene har ikke beiterett

Et av spørsmålene som retten tok stilling til er om bøndene gjennom mange års bruk har rett til å ha dyr på beite i området. Bruksberettigede i Espedalen bygdeallmenning har i over 100 år hatt dyr på beite i området som ikke er avgrenset av noe gjerde. Den retten har de ikke, konkluderte tingretten med og viste til at bøndene burde ha undersøkt realitetene nærmere.

Les også: – Ikke beiterett selv om dyrene spiser der

Les også: – Et naturlig beite for dyrene

Les også: Bygdefolket hevder de har hatt beiterett i området siden middelalderen – mandag startet rettssaken mot grunneierne

Bygdeallmenningen ble i tingretten også dømt til å betale saksomkostninger på 263.771 kroner.

Advokat Jo Are Aamodt Brænden fra advokatfirmaet Thalluag representerer Espedalen Bygdealmenning i retten, mens advokat Jan Erik Johansen fra advokatfirmaet Haavind representer de private eierne av Nedre Heimdalen i retten.

Representant for familien som eier området, Truls Sanengen, sammen med familiens prosessfullmektig, advokat Jan Erik Johansen, i tingretten.

Representant for familien som eier området, Truls Sanengen, sammen med familiens prosessfullmektig, advokat Jan Erik Johansen, i tingretten. Foto:

Artikkeltags