Nok en gang tikker det inn en melding på mobilen fra skolen. Foreldre åpner meldingen spent. Har koronaviruset kommet til vår skole nå?

Det er bare et tidsspørsmål før smitten sprer seg enda mer også i vårt distrikt. I større byer er det allerede mange smittede barn og unge. I Innlandet er antall smittede innbyggere høyere enn noensinne.

Vaksinering er veien ut av pandemien. Nå er det barnas tur. Torsdag sa regjeringen at de anbefaler én vaksinedose til barn født mellom 2006 og 2008 og barn født i 2009 som har fylt 12 år. For de under 12 år finnes det ingen godkjent vaksine.

Det store spørsmålet nå er om nytten veier opp for ulempene. Mange kan naturligvis kjenne seg usikre på om det er best å vaksinere barnet eller risikere smitte.

Vi har fremdeles et felles ansvar

Ulempene handler om risikoen for bivirkninger. Så er det slik at både koronaviruset og vaksinen kan gi bivirkninger. Barn som smittes får ofte svært milde symptomer, 20–30 prosent får ikke symptomer i det hele tatt, ifølge Folkehelseinstituttet. Senfølgene er ennå ikke er godt dokumentert, men FHI mener likevel at risikoen ikke er særlig stor.

Sjansen for bivirkning etter vaksine er heller ikke stor. Men FHI mener en sjelden betennelsestilstand i hjertet er større ved koronasmitte enn vaksine.

Derfor åpnes det nå for vaksinering av de yngre. Kommuner som har kapasitet kan starte vaksineringen. Foreldre må ta valget. Så er det viktig å huske på at selv om aldersgruppen er de yngste i vaksinekøen, er de ungdom som også skal lyttes til. Dersom mange barn ned til 12 års alder får vaksine, vil det redusere antallet smittede betydelig. Målet om en mer normal hverdag vil også lettere nås dersom alle voksne vaksinerer seg. Vi har fremdeles et felles ansvar.