Gå til sidens hovedinnhold

Kokker seg inn i valgkampen

Artikkelen er over 8 år gammel

Hvor finner vi de beste Senterparti-kokkene? I Oppland eller i Hedmark?

Oppland Sp åpnet valgkampen med kokkekamp mellom toppkandidatene Anne Tingelstad Wøien og Trygve Slagsvold Vedum, godt assistert av hver sin fylkesleder.

Men hvem som har best håndlag med raske måltider, fikk vi egentlig ikke noe svar på. Dommerne valgte nemlig å bevare fylkesfreden og erklærte konkurransen for uavgjort med 96 poeng til hvert lag.

Kokkekampen på Sigstad gard på Biri varslet imidlertid at Senterpartiet vil kjøre knallhardt på matproduksjon og landbrukspolitikk i valgkampen. Med eget hefte med kortreiste oppskrifter fra Sp-medlemmer i hele fylket, skal de ut med partiets kanskje beste sak.

De har da også lagt inn en passe dose politikk jevnt fordelt gjennom hele heftet og med oppfordringen om at de som er glad i norsk mat og norske råvarer bør stemme Senterpartiet. Både Tingelstad Wøien og Slagsvold Vedum slår fast at norsk matproduksjon og landbrukspolitikk er det området som tydeligst viser forskjellen på rødgrønn og blå-blå politikk. Det skal Sp-toppene bruke for alt det er verd i valgkampen.

Skinke og fisk

Varaordfører i Gjøvik,Torvild Sveen ønsket Sp-gjengen velkommen til Sigstad – bryllupsgarden der du kan få ordnet alt utenom partner. Og vertinne Julie Sigstad ga Sp-toppene i oppgave å lage en skinkerett og en fiskerett basert på et betydelig innslag av gardens råvarer.

Opplendingene tok fatt på Salma sashini med vårløk og reddiksalat, lime og soya vinnigrette. Hedmarkingene fikk squashruller med skinke, rødløk, urter og geitost.

Etter 20 minutter med lett oppkavet matstell, kunne dommerne Anne Marie Amlien fra Vestre Toten og Marianne Tvedt Græsby fra Brumunddal oppsummere: Hedmarkingene var nølende i starten med litt mye rot og klin, men med et bra resultat til slutt.

- Slik er det ofte i Hedmark. Men vi tar oss alltid inn igjen på slutten, kunne fylkesleder Åsa Gjestvang betro gd.no etter at kampen var over.

Opplendingene fikk en veps i pynten. Likevel ble anretningen omtalt som «kjempelekker» selv om bitene var i overkant store.

Skogens mann

Etter litt rådslagning var dommerne enige om at kampen endte uavgjort. Torvild Sveen roste imidlertid landbruksministeren litt ekstra fordi han brukte tannpirkere i skinkerullene og dermed viste at han også representerer skognæringen.

Til slutt kom dommer Anne Marie Amlien, som også er leder i Oppland Bygdekvinnelag, med en oppfordring til Senterpartiet om å styrke satsingen på kortreist og lokal mat. Hun mener partiet er den rette og beste adressen for en slik bønn.

- Bygdekvinnelaget skal være partipolitisk nøytrale, men vi er da ikke bevisstløse, sa hun.

En politikk for Oppland

Både Tingelstad Wøien og Slagsvold Vedum understreker at norsk matproduksjon er en særdeles viktig sak for partiet i valgkampen.

- Norge blir ikke flatere og varmere selv om vi får en borgerlig regjering, sier Slagsvold Vedum.

Derfor må det også føres en landbrukspolitikk som er tilpasset norske forhold.

Han synes det er noe spesielt å være regjeringens eneste statsråd som ikke opplever overbud fra opposisjonen. I stedet går Høyre, Frp og delvis Venstre til valg på å kutte i landbruket.

- Samtidig sier de at det er en satsing. Men det er faktisk ikke mulig, sier han og viser til Høyres kuttforslag på 1,5 milliarder kroner og Frps forslag på 5,5 milliarder ved siste statsbudsjett.

- Denne gang snakkes det om et skjebnevalg. Det er et kraftig uttrykk. Men på enkelte områder er det riktig og spesielt gjelder det landbruket, sier stortingsrepresentant Anne Tingelstad Wøien.

- Vi vet hva vi får med en rødgrønn regjering, men vi har ikke peiling på hva som skjer med en borgerlig regjering, sier hun.

Kommentarer til denne saken