Hedmark og Oppland, de eneste fylkene uten kontakt med kyst og hav, er rødgrønne øyer i en nasjon preget av blått hav. Av 14 representanter sender fylkene seks Ap, to Sp, en SV, to H, to Frp og en V til Stortinget.

Høyre triumferte stort. Brakvalg og statsminister gir partiet en beholdning Høyre kan juble lenge for. Da spiller det liten rolle om Frp gikk markert tilbake. Partiene fikk i sum 31,6 prosent i Hedmark og 31,8 prosent i Oppland. Begge partier håpet på gevinst. Så ble det likevel på stedet hvil. Det er en åpenbar skuffelse i gleden over nyvunnen makt.

Manglende uttelling for Høyre i våre innlandsfylker gjør det ekstra krevende for Høyre å ivareta spesielle utfordringer for distriktsfylkene våre. Interessen for våre to fylker er ikke iøynefallende stor når det koker i sentrale deler av Høyre. Det vises i erfaringene fra partiets landsmøter.

For Ap og Sp er det imponerende at partiene holder posisjonen med uendret mandattall fra innlandet. Dette innebærer at nettopp Aps stemme fra innlandet blir enda viktigere i en situasjon der partiet tapte i mange andre fylker. For Sp er situasjonen nok en gang den at partiet leverer bedre resultat i valg enn i målinger.

SV kan bli utradert som stortingsparti i innlandet. Til tross for et valg over sperregrensen er det Venstres Kjetil Kjenseth fra Biri som kapret utjevningsmandatet i Oppland. Det skjedde med 4.0 prosent oppslutning. For fire år siden fikk Aksel Hagen denne plassen med 5,0 prosent oppslutning. Aldri har en utjevningsplass gått til et parti med så liten oppslutning i Oppland. Derimot kan likevel Karin Andersen komme inn på utjevning nok en gang i Hedmark, slik opptellingen viste ved totida natt til tirsdag.

Som ventet, partilederdebatten i natt ga ingen avklaringer for hva slags regjering og hva slags politikk vi har i vente. Frp skal ikke gi ved dørene. Dette vil volde besvær. Mange vil ønske seg en regjering uten Frp ved bordet.

Uansett: Med dårlig H-uttelling i innlandet, hvordan skal Erna Solberg kompensere for dette? Og hva slags slagplan vil Oppland Høyre legge for å ivareta innlandets stemme til en politikk der stadig mer skal styres av markedet? Lokalvalget om to år blir en spennende prøve på mer suksess enn i årets valg.