Valg med økte spenninger

PÅ VANDRING: Årets kommunevalg kan komme til å vise velgere på vandring i alle deler av landet.

PÅ VANDRING: Årets kommunevalg kan komme til å vise velgere på vandring i alle deler av landet.

DEL

GD MENER
De fleste partier har dratt i gang sitt valgkampmaskineri. Også riksmediene annonserer sine startdatoer. Arendalsuka har de siste åra markert seg som et passende tidspunkt, i år med partilederdebatt mandag 12. august.

Vi så det tydelig for to år siden. Vi ser det tydelig framfor årets lokalvalg: Valgkamp er ikke noe partier og politikere skal drive med noen få uker før et valg. Valgkamp handler om et kontinuerlig arbeid.

Det beste eksemplet på det foran valget 9. september er Senterpartiets nesten utrolige framgang. I lang tid og med flere saksfelt på dagsorden har partileder Trygve Slagsvold Vedum hamret på sine budskap. Uansett hva man måtte mene om innhold og standpunkt, Vedum har stått tidlig opp og visst hva han driver med.

Den lange valgkampen har gitt resultater. Spørsmålet er hva som holder til mål. Framgang for partier som Sp og Rødt kan bli justert til en litt mer begrenset framgang.

Debatter og engasjement peker langt fordi en kortvarig lokalvalgkamp

Mye av debattene og engasjementet peker langt fordi en kortvarig lokalvalgkamp. Den politiske utviklingen i vårt land handler om økte spenninger – i demografi, i tjenestetilbud, i sør-norddebatter, i sentrum-periferiperspektiv, i fordelingstilbud, i innenfor- og utenforskap.

Disse debattene peker fram mot stortingsvalget i 2021. Også fra Innlandet, fra vårt eget distrikt i Gudbrandsdalen, gjerne også med Østerdalen og Valdres, ser vi hvordan politiske utviklingstrekk reflekterer til dels store bevegelser.

I dag starter GD med presentasjon av kommunevise målinger. Nå som før er det feilkilder i målingene. Men viser stemninger som avspeiler uro blant mange velgere. Noen omtaler det som protest når partier som Sp og Rødt går fram, slik som i dagens Lillehammer-måling. Da kan det være nyttig å spørre om hvorfor.

LES OGSÅ: Lillehammer: Ap trenger støtte fra Rødt eller MDG

LES OGSÅ: Fravær av samlet opposisjon redder Arbeiderpartiet


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags