- Jeg søker om fritak for hele perioden. Søknaden ble sendt i august og jeg kommer til å opprettholde den, forteller Sanna Sarromaa på telefon fra Helsinki.

Utelukker comeback

- Ser du for deg et comeback i Lillehammer-politikken?

- Nei, hvorfor skulle jeg det? ler Sarromaa, som sto på andreplass på Lillehammer Venstres liste ved årets kommunevalg. Der fikk hun 82 personstemmer og 33 slengere.

Likevel har hun altså valgt å forlate politikken, i første omgang til fordel for skriveprosjekter og familieliv i Finland.

Selv høres Sarromaa nokså trøtt ut når GD ringer henne dagen etter valget.

- Jeg satt oppe og fulgte med på valgresultatene. Det er tidsforskjell på en time, så det ble litt senere enn jeg har godt av, forteller Sanna Sarromaa.

Ibrahim Mohammed tar over plassen

Slik blir kommunestyrene

Sjekk sammensetningen i alle kommunene

* Øyer

* Gausdal

* Ringebu

* Sør-Fron

* Dovre

* Lom

* Lillehammer

* Lesja

* Nord-Fron

* Vågå

* Sel

* Nord-Fron

* Skjåk

* Sør-Fron

- Hva skjer med din plass nå?

- Etter det jeg forstår går plassen til vår kandidat Ibrahim Mohammed. Han jobber på Jorekstad, er på min alder og er skikkelig bra å få inn i kommunestyret, sier Sarromaa, som føler seg trygg på at søknaden om fritak vil gå igjennom. 

- Lillehammer har hittil hatt en liberal fritakspraksis, og det ville vært rart å tvinge noen til å sitte i kommunestyret - særlig når det er så mange som gjerne vil ha plassen, sier Sarromaa, og uttrykker en viss skuffelse for at Lillehammer Venstre ikke gjorde det bedre ved valget.

- Skuffende resultat

- Jeg vet hvor hardt gruppa vår har jobbet de siste fire årene. Det er litt synd å se at det ikke er samsvar mellom innsats og resultat. Akkurat nå blåser valgvindene til fordel for Miljøpartiet De Grønne. Valg er brutale saker, sier Sarromaa.

En trøst får være at partiet hårfint klarte å sikre seg et fjerde og siste mandat i kommunestyret, etter en fintelling tirsdag. Fra partiets ordførerkandidat Terje Rønning får GD opplyst at det siste mandatet ble sikret med bare to stemmers overvekt.