LILLEHAMMER: Et politisk jordskjelv må til for at fylkesordførerjobben skal glippe for Even Aleksander Hagen (27). Arbeiderpartiet holder stand i Oppland, til tross for en tilbakegang på GDs meningsmåling tre uker før kommune- og fylkestingsvalget.

Grafikk: Se hele målingen sammenliknet med tall for alle fylkestingsvalg

Også Senterpartiets Ivar Odnes har grunn til å smile. For SV går det ikke riktig så bra, selv om Anne Lise Fredlund er blid som ei sol på bildet som ble tatt tidligere denne uken.

Verst for Frp

Meningsmålingen, som Markedsinfo har utført på oppdrag for GD, er tatt opp i perioden 13.–18. august. 600 personer har svart på spørsmål om hva de ville stemt hvis fylkestingsvalget var i morgen, og hvilket parti de stemte på sist.

Resultatet signaliserer ingen dramatisk endring verken i partienes oppslutning eller maktsituasjonen i fylkespolitikken.

Les også: Frp og SV satt under press

Fremskrittspartiet har den største tilbakegangen. Bare halvparten av velgerne som stemte Frp i 2011 sier de vil gjøre det samme nå, og partiet mister i målingen én av sine tre representanter i fylkestinget.

Les også: Nedtur for regjerings-Frp

Også SV mister én representant. Vinneren er Miljøpartiet De Grønne, som ligger an til å bli representert i fylkestinget for aller første gang, nå med to mandater, pluss en fra GDs maimåling.

Norges yngste

Selv om Arbeiderpartiet går tilbake med 1,5 prosentpoeng siden valget i 2011, tyder alt på at Even Aleksander Hagen fra Otta blir fylkesordfører i Oppland. Norges yngste gjennom tidene.

– Måling er måling, men det er dette vi jobber for, sier 27-åringen, som allerede har solid erfaring som fulltidspolitiker.

For tiden er han gruppeleder og komitéleder for Ap i fylkestinget. Tidligere har han også jobbet som rådgiver for AUF. I denne perioden andre vara til Stortinget.

Bredt samarbeid

Formelt skal det forhandles før han kan rykke inn på fylkesordførerkontoret, men slik samarbeidet i fylkespolitikken har fungert fram til nå, ligger det ikke an til store omveltninger. Sist fikk Ap vel 44,1 prosent oppslutning, og fylkesordføreren. Fylkesvaraordføreren i perioden kommer fra Senterpartiet, Ivar Odnes.

Les også: Et stabilt politisk Oppland

Hagen har allerede sagt at han ønsker å dele på makten og samarbeide bredt.

– Vi har alt å vinne på brede koalisjoner, og det tror jeg er best for innbyggerne også, sier Hagen, som håper at sentrumspartiene fortsatt vil bidra til å tydeliggjøre et alternativ til den blå politikken som føres på Stortinget.

Spennende med grønt

– Miljøpartiet De Grønne kan komme inn med to. Hva tenker du om det?

– De blir et spennende tilskudd i fylkespolitikken. Jeg har selv vært med på at klima har blitt løftet fram i Ap, at velgerne signaliserer at de synes dette er viktig er bra, sier Hagen, som vil bruke de siste ukene fram mot valget til å være ute og prate med folk.

– Nå handler det om å få folk til å stemme, slik at valgdeltakelsen blir høyest mulig. Vi i Ap skal selvsagt synliggjøre vår politikk, men det er også viktig å ikke drukne folk med politikk i innspurten av valgkampen. Jeg tror folk greier å gjøre seg opp en mening selv, sier Even Aleksander Hagen.

12 partier stiller liste ved fylkestingsvalget i Oppland. GDs måling viser at verken Partiet De Kristne, Pensjonistpartiet, Rødt eller Piratpartiet kommer inn på fylkestinget.

 

FAKTA:

Målingen er basert på intervju med 600 personer over 18 år i Oppland og ble gjennomført av Markedsinfo, Hamar, 13.–18. august.

Utvalget besto av 70% mobilabn. og 30% fastabn. Feilmarginer varierer fra 1,8 til 4,1 prosent.

Følgende spørsmål ble stilt: «Hvis det var fylkestingsvalg i morgen, hvilket parti ville du ha stemt på?»