Støre erkjenner nederlaget – statsminister Solberg fortsetter

Sigbjørn Aanes, Erna Solberg og datteren Ingrid Solberg Finnes ser på Høyres første prognoser i en suite på SAS-hotellet mandag kveld. 
Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen / Høyre / NTB scanpix

Sigbjørn Aanes, Erna Solberg og datteren Ingrid Solberg Finnes ser på Høyres første prognoser i en suite på SAS-hotellet mandag kveld. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen / Høyre / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Ap-leder Jonas Gahr Støre erkjenner at han ikke har lykkes med å bringe de rødgrønne til regjeringsmakt. Erna Solberg fortsetter som statsminister.

DEL

– Vi lyktes ikke. Dette valget er en stor skuffelse for Arbeiderpartiet, erklærte Støre da han rett før midnatt talte til partiets valgvake i Oslo.

Da var ikke alle stemmene telt opp, men prognosene og nesten 85 prosent av stemmene tilsa at de borgerlige partiene har fått fornyet tillit av velgerne. Dagen samarbeidspartier får 89 mandater, hvis Valgdirektoratets prognose slår til. Dagens opposisjonspartier får 80 mandater – og blir sannsynligvis sittende igjen uten innflytelse hvis Venstre, Kristelig Folkeparti, Høyre og Fremskrittspartiet på ny klarer å bli enige om et samarbeid.


Ap-leder Jonas Gahr Støre på arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i Oslo.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ap-leder Jonas Gahr Støre på arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto:

Ap framstår som valgets store taper med 27,5 prosent av stemmene – det nest dårligste resultatet på over 90 år. Støre ga ingen antydninger om at han vurderer sitt verv som partileder etter det som karakteriseres som «et sensasjonelt dårlig valg» av statsviter Svein Erik Tuastad.

– Vi fikk en knekk i dette valget, men vi ligger ikke nede. Vi er stolte over den innsatsen vi har nedlagt, sa Støre.

Solberg fortsetter

Hvis dette blir valgutfallet, betyr det at Solberg kan se fram til å fortsette som statsminister i et regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet.

– Frp ser ut til gjøre et fantastisk valg. Men det svinger, og vi kommer til å se at det svinger utover kvelden. Vi skal ikke innkassere seieren ennå, i hvert fall ikke med tanke på fire nye år i regjering. Men det ser lovende ut, og vi har gjort vår del av jobben, sa partileder Siv Jensen da hun talte til Frps valgvake i 22.45-tiden mandag.


Frp-leder Siv Jensen på Fremskrittspartiets valgvake i Speilsalen på Grand hotel i Oslo mandag kveld.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Frp-leder Siv Jensen på Fremskrittspartiets valgvake i Speilsalen på Grand hotel i Oslo mandag kveld. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto:

Også hos Høyre var stemningen god.

– Det viser at Erna har blitt folkets statsminister, og at mange ønsker at vi skal fortsette den politikken vi har startet på, sier helseminister og Høyre-nestleder Bent Høie (H).

Ved 23-tiden var vel halvparten av stemmene telt opp.

Små marginer

Hvis dette blir utfallet, vil det gi en parlamentarisk situasjon temmelig lik dagens – med den store forskjell at verken KrF eller Venstre ser ut til å kunne sikre regjeringspartiene flertall i Stortinget alene. De to sentrumspartiene – som begge vaker rett overt sperregrensen på 4 prosent – kan bare samlet sørge for at Solberg, Jensen og deres mannskap har stortingsflertallet i ryggen.

Ved midnatt var KrF inne med 8 mandater, mens Venstre hadde 7 mandater.


Partileder Knut Arild Hareide og kona Lisa Marie Larsen ankommer KrF sin valgvake på Ballroom i Nedre Vollgate 11 i Oslo i forbindelse med Stortingsvalget 2017. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Partileder Knut Arild Hareide og kona Lisa Marie Larsen ankommer KrF sin valgvake på Ballroom i Nedre Vollgate 11 i Oslo i forbindelse med Stortingsvalget 2017. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto:

Valgvinner Sp 

Senterpartiet ser ut til å bli valgets store vinner og nær doble sin stortingsgruppe. Partiet ligger an til å få en fremgang på 5 prosentpoeng og 19 mandater.

Også SV går mot et svært godt valg. Partiet ser ut til å gå klart fram og ende på oppunder 6 prosent.

Verken Rødt eller Miljøpartiet De Grønne klarte å komme seg over sperregrensen. Ved 23-tiden så begge partiene ut til å få inn én representant – Bjørnar Moxnes fra Rødt og Une Bastholm fra MDG. Det betyr i så fall at MDG-frontfigur Rasmus Hansson ryker ut.

Rasmus Hansson (nasjonal talsperson og 1. kandidat i Akershus) og Une Bastholm (nasjonal talsperson og 1. kandidat i Oslo) Under Miljøpartiet de Grønnes (MDG) valgvake  på MESH i Oslo, mandag kveld
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Rasmus Hansson (nasjonal talsperson og 1. kandidat i Akershus) og Une Bastholm (nasjonal talsperson og 1. kandidat i Oslo) Under Miljøpartiet de Grønnes (MDG) valgvake på MESH i Oslo, mandag kveld Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto:


Ola Elvestuen taler under Venstres valgvake. 
Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Ola Elvestuen taler under Venstres valgvake. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Foto:

Bård Vegar Solhjell under Sosialistisk Venstreparti (SV) sin valgvake på Rockefeller i Oslo.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Bård Vegar Solhjell under Sosialistisk Venstreparti (SV) sin valgvake på Rockefeller i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto:

Artikkeltags