Vedum feiret som valgets vinner

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum ble tatt imot med klemmer, taktfaste rop og trampeklapp på valgvaken. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum ble tatt imot med klemmer, taktfaste rop og trampeklapp på valgvaken. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Trygve Slagsvold Vedum ser ingen grunn til å henge med hodet selv om Sp tross brakvalg skulle ende i opposisjon. – Vi får sterk kraft til å påvirke, sier han.

DEL

- Trygve! Trygve! Trygve! lød taktfaste rop da Senterpartilederen ankom partiets valgvake til trampeklapp og prognosene lød på en oppslutning på over 10 prosent. Skulle det bli resultatet, vil det være det beste partiet har oppnådd siden EU-kampen i 1993 – og før det må man tilbake til Per Bortens tid.

Senterpartiet ligger dessuten an til å få den største framgangen av samtlige partier.

– Jeg må bare gratulere med et fantastisk valgresultat. Vi får nye mandater i fylke etter fylke, sa Vedum til begeistrede partifeller.

72 prosent i Andøy

Partiet har hatt sterk framgang i fylker som Hedmark og Oppland, hvor Sp ligger an til å få over 20 prosent. I Sogn og Fjordane er Senterpartiet største parti, med prognoser på 29 prosent. Også Nordland vaker rundt 20-tallet – her har kampen mot nedlegging av Andøya flystasjon ført til at Sp endte med over 70 prosent av stemmene i kommunen.

Vedum mener partiet har truffet en nerve i folket når det gjelder kamp mot sentralisering. Han vil ikke kalle det proteststemmer.

– Nei, jeg tror ikke vi skal gradere stemmer. Vi har vært det tydeligste opposisjonspartiet, og det har kommet fram i dag.

Blandede følelser

Tross jubelen var det en viss bittersøt stemning på valgvaken. Prognose etter prognose gjennom kvelden ga flertall til borgerlig side. Vedum sier det er for jevnt til å si om det går mot en ny periode i opposisjon. Men uansett har partiet kommet styrket ut, slår han fast.

– Vi ligger an til å doble stortingsgruppa vår. Det er klart at det vil gi en helt annen kraft i politikken. Om vi har vært aktive før, skal vil bli mye mer aktive nå, sier Vedum til NTB.

– Først og fremst skal vi bruke det til å påvirke politikken i riktig retning. Slik det ser ut nå, blir det en mindretallsregjering uansett. Det gir oss muligheter, sier han.

Artikkeltags