Endelig kan Ketil Kjenseth puste ut - nå er han inne på tinget

Holdt pusten: Det gikk lang tid utover tirsdagen før Ketil Kjenseth (V) turde tro at fire nye år var sikret som stortingsrepresentant for Oppland. Alle foto: Karen Bleken

Holdt pusten: Det gikk lang tid utover tirsdagen før Ketil Kjenseth (V) turde tro at fire nye år var sikret som stortingsrepresentant for Oppland. Alle foto: Karen Bleken

Artikkelen er over 2 år gammel

Venstres utjevningsmandat holdt pusten mens de siste stemmene ble talt opp tirsdag formiddag.

DEL

– Får jeg åtte år på Stortinget er det en superbonus, helt imot tyngdeloven. Slik beskriver Venstres Ketil Kjenseth følelsen av nok en gang å ha snappet utjevningsmandatet i Oppland.

Det var en spent kar som serverte kaffe og eggerull fra mor Gerda på Biri da GD var på hjemmebesøk i Bråstadlia på Gjøvik da 95 prosent av stemmene i alle fylker var telt opp.

Ketil Kjenseth var atskillig roligere på valgkvelden. Da hadde han slått seg til ro med at fire år på tinget var ren bonus, og at han skulle tilbake til jobben i Norsk Vann på Hamar fra årsskiftet.

Men da det drog seg til og Kjenseth var med i kabalen om utjevningsmandatene, kom spenningen. Han holdt pusten utover formiddagen tirsdag, og turde ikke tro noe som helst, så små som marginene er i dette regnestykket.

– Det er utrolig artig å få muligheten til å være med og påvirke i fire nye år. Surt om det glipper på 18 stemmer fra Hordaland, er 49-åringens lakoniske kommentar. En time senere var 18 stemmer økt til 19. Da var 98 prosent av stemmene telt opp, og Kjenseth var fortsatt stortingsmann fra Oppland.

Klar til å forhandle

Dermed er det tid for å spørre hvilket parti Venstre nå skal være. Her får vi ikke noe klarere svar fra gjøvikenseren enn fra hans partitopper. Å sitte i regjering med Frp, beskriver han som «usannsynlig».

– Vi gikk til valg med ønske om en blågrønn regjering, og må bruke de neste ukene til å forhandle om posisjoner. En eller annen avtale må vi ha. Skal vi få uttelling for vår maktposisjon, kan vi ikke slippe Stortinget helt fritt. Men jeg liker en situasjon der de folkevalgte får mer å si og byråkratene mindre.

- Hva tenker du om å være en del av et flertall som legitimerer Sylvi Listhaugs opptreden i asylpolitikken?

- Retorikken til Sylvi Listhaug tar jeg avstand fra. Trolig har hun snakket seg ut av regjering og inn i Stortinget. Hun har heller ikke fått til noe særlig i asylpolitikken, hvor regjeringen henter støtte hos Ap og Sp.

Fortsatt makt i de foldede hender

Mer helse og omsorg

Kjenseth sitter i dag i komité for helse og omsorg.

- Her er det stor bredde og utrolig mange saker. Mye penger, rundt en fjerdedel av statsbudsjettet, går til denne sektoren. Selv om jeg ikke er i en posisjon til å være kravstor, skal det mye til at jeg bytter bort denne komiteen. Andrevalget vil være å jobbe med samferdsel.

En annen oppgave som venter, er å lede valgkomiteen i Venstre fram mot landsmøtet ved påsketider.

- Sitter lederen trygt etter en valgkamp der Venstre ofte ble målt under sperregrensa?

- Vi fikk et kjemperesultat i Oslo. Hele ledelsen ble gjenvalgt. Det er ingen situasjon som gir grunnlag for mistillit. Mye står og faller på hva Trine Skei Grande selv ønsker etter å ha vært i partiets topptrio i 16 år.

Hedmark og Oppland blir ett

– Hva tenker du om å bli valgt inn fra et fylke der et flertall av velgerne ønsker rødgrønt styre?

– Jeg har respekt for det, og håper vi kan spille på lag for å gjøre en god jobb for innlandet. Jeg vet hvor tøffe forhandlingene var om å holde dobbeltsporet til Lillehammer inne i Nasjonal Transportplan, og er klar for kamp i fire nye år mot dem som heller vil bygge mer veg. Fra 2020 blir Hedmark og Oppland ett fylke. Jeg gleder meg til å være med og gjøre den nye enheten mer slagkraftig, sier han som etter hvert begynner å ta inn over seg at han skal være Opplands sjuende mann på tinget.

– Hva gjør du nå?

– Jeg tar meg en svømmetur. Det er slik jeg avreagerer.

Les også: Venstre-spenning rundt sperregrensa

Artikkeltags