Gå til sidens hovedinnhold

Valget ga et styrket EU

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Resultatene fra valget til nytt EU-parlament forteller oss at franskmenn som de siste månedene har ikledd seg gule vester, i hovedsak stemte på Marine Le Pen og Nasjonal Samling.

Valget viser også at miljøbevisste europeere ser på EU som et viktig og nødvendig redskap for å møte de framtidige klimautfordringene. De grønne gikk fram i så å si alle EU-land, spesielt var framgangen stor i Tyskland. I Sverige derimot ble det et skuffende valgresultat for de grønne.

At mer enn 50 prosent av de stemmeberettigede gikk til urnene, styrker og befester EUs rolle i den europeiske befolkningen.

For de etablerte partiene på venstre og høyresiden ble valget stort sett den nedturen som var forventet. I Frankrike ble partiene på venstresiden aldri noe alternativ for "de gule vestene". I Tyskland gikk det så som så med Merkel og kristeligdemokratene, mens sosialdemokratene gikk på en ny smell. Verst gikk det utover de konservative i Storbritannia. De fikk svi for det kaoset de har stelt i stand de siste to-tre årene. Den store vinneren på De britiske øyer, ble Nigel Paul Farage og hans Brexitparti.

Alt i alt er det de grønne, men kanskje mest av alle, høyrepopulistene som har størst grunn til å juble over valgresultatet. At Nasjonal Samling ble valgets vinner i Frankrike, en prosent større enn La République En Marche. President Emmanuel Macrons parti, kom om ikke som et sjokk, så avgjort som en ubehagelig overraskelse så vel i Frankrike som i store deler av Europa. Det viser at Macron så langt ikke har lyktes med sin politikk og må justere kursen betraktelig, hvis han og Frankrike skal unngå det mange frykter, men ingen våger å si høyt. I land som Polen, Ungarn og Italia ble det en hyggelig søndag kveld for dem som sitter med makten og hører til på den ytterste høyresiden i europeisk politikk. De styrket alle sin stilling. Dette er partier og politikere som har som uttalt mål å styrke nasjonalstaten på bekostning av den europeiske union, og som vil reise et "gjerde" rundt det europeiske kontinent for å hindre mennesker fra den verdensdelen vi europeere har utnyttet og undertrykt i århundrer, fra å få nyte godt av vår velstand. Dette er også politikere som har vist og viser oss nær sagt daglig, at de er villige til å undergrave det vi forbinder med klare demokratiske verdier og rettigheter for å styrke sin egen maktposisjon. At denne politiske retningen befester, ja styrker sin stilling i vår egen verdensdel, burde være en vekker også for dem i vårt eget land som tror at disse kreftene best kan bekjempes ved å svekke den politiske union som i dag omfatter en drøy halv milliard mennesker fordelt på 28 nasjoner.

Valget til EU-parlamentet understreker om mulig enda sterkere hvor isolert Norge står med en Europa-politikk diktert av den politiske venstresiden, Nei til EU og et populistisk Senterparti. Et Europa bestående av "selvstendige, uavhengige" nasjonalstater, hva nå det måtte være, som forholder seg til omverden med i hovedsak bilaterale avtaler og ellers slår ring om seg og sitt, møter bare applaus og forståelse hos politikere som Marine Le Pen, Matteo Salvini, Viktor Orbán og Jaroslaw Kaczynski.

At de gjorde et godt valg, må være et tankekors for dem her hjemme som har den samme målsettingen, selv om de påberoper seg en annen politisk tenkning og retorikk!