Var Bjørnstjerne Bjørnson nazist?

Forfatteren BJØRNSTJERNE BJØRNSON. 
  FOTO: NTB / SCANPIX

Forfatteren BJØRNSTJERNE BJØRNSON. FOTO: NTB / SCANPIX Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

debatt  

Det er med en viss undring jeg leser saken i GD der Marianne Egeland etterlyser mer informasjon på Aulestad rundt Bjørnstjerne og Carolines yngste sønn i en søskenflokk av seks, som var aktiv i NS og vennlig innstilt til nazismen. Bjørnstjerne Bjørnsons hjemsted var nemlig nazi-propagandasentral under krigen må vite.

Marianne Egeland bommer grovt med sin kritikk, Aulestad er først og fremst kjent for å være hjemmet til Bjørnstjerne og Caroline, og det er dette som er av nasjonal interesse.

Det ser ut til at den nye trenden blant intellektuelle i årene som kommer er å nazifisere, brunbeise og trekke i tvil grupper og personer som har betydd noe i norgeshistorien, ved å klebe dem opp til lite flatterende ideologier. Marthe Michelets tendensiøse bok om hjemmefronten som ikke hjalp jødene begynte balladen, nå er det Bjørnstjerne Bjørnson som skal grises til.

Er Egelands tilforlatelige ønske om å fokusere på NS og Nazisme på Aulestad et forsøk på å begynne første steg i dekonstruksjonen av en av våre aller største personligheter innen historien? Fortsettelsen av dette kan jo godt tenkes å gi inspirasjon til flere nye doktoravhandlinger med følgende hypoteser der svaret er bestemt forut: Ble Erling nazist pga. sin far? Har Bjørnsons patriotisme inspirert nazister? Kunne Bjørnstjerne blitt nazist om han levde under krigen? Er Aulestad et symbol på nasjonalisme som kan inspirere til fascisme? Er teksten i nasjonalsangen vår ekskluderende? Tankerekken som Egeland legger opp til er ubegrenset.

La det være helt klart. Da Bjørnson døde i 1910 var Adolf Hitler knapt nok rukket å bli 21 år gammel. Den store krigen som la grunnlaget til at Hitler kunne komme til makten, dvs. første verdenskrig, var ennå fire år unna! Bjørnsons helhjertede og harde angrep på den franske stat til forsvar for Alfred Dreyfus i det som var en etter Bjørnsons syn et klart antisemittisk angrep på en offiser, viser hvor han sto. Bjørnson la lite imellom, og forsvarte denne personen med nebb og klør, dette viser Bjørnson på sitt beste. Bjørnson talte om Slovakisk uavhengighet, han mente at alle folkeslag hadde rett og krav på selvstendighet og frihet, sin egen kultur og språk. Bjørnson klarte å være glødende patriot samtidig som han var verdensborger, han var nasjonalkonservativ og liberaler humanist og menneskevenn.

Bjørnson var en av arkitektene bak identiteten til nasjonen Norge, en av fanebærerne av norsk uavhengighet og selvstendighet fram til 1905. Etter 1814 måtte det selvstendige kongeriket fylles med innhold, vi var bare et underbruk av Sverige. Bjørnson var en av dem som bygget opp nasjonens selvbilde, det var ingen tvil om hva som var Norge om du spurte Bjørnson. For å bygge opp en felles identitet jobbet man med å bygge fundamentet, identitetsmarkører, nemlig kunst, kultur, musikk, litteratur og alt det som må til for at en nasjon skal ha sitt særpreg. Et land uten egen kultur kan knapt kalles en nasjon.

De universelle menneskerettigheter, demokrati og ytringsfrihet er ikke noe særegent ved Norge, og er heller ikke noen sterk identitetsmarkør som skaper det fellesskap Bjørnson tok til ordet for. Bjørnson var en av pådriverne og en av de viktigste skikkelsene i nasjonsbyggingsprosjektet, han diktet opp Norge, Ibsen beskrev Norge, men det er en annen diskusjon.

I den kulturkamp som nå utspinner seg daglig er det greit å minne leserne om hvordan dekonstruksjonen av et land fungerer. Så tvil om dem som forbindes med kulturen, finnes Norge, finnes Norsk kultur, hva er norsk kultur? Hvem ellers er det naturlig å så tvil rundt om man ønsker å trekke norsk kultur og kulturarv i tvil slik som enkelte har gjort til sitt levebrød? Egelands motiver kan man bare spekulere i, men en ting er sikkert. Ved å fokusere på Hitler og NS som en sentral del av Aulestad, kan man selvfølgelig etterlate et inntrykk av tvil til kommende generasjoner, var Bjørnstjerne Bjørnson Nazist?

Les også: Litteraturprofessor reagerer: – Erling Bjørnsons NS-medlemskap holdes skjult på Aulestad

Les også: Aulestad i krigen

Christian Mikkel Dobloug

Samfunnsengasjert frøning

Vinstra

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags