Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
Det er ikke lenger tvil. Erna Solberg kan ikke lenger være partileder og statsministerkandidat for Høyre. Vi tror på Erna Solberg når hun sier at hun blir lurt, men nå tegnes et bilde også av at Solberg har holdt tilbake informasjon før valget.
Erna Solberg mottok en aksjeliste uken før valget, forteller VG mandag 18. september. Den viste at forklaringen Solberg ga velgerne om ektemannens aksjekjøp var feil. Uken før valget mottok Solberg en liste fra avisen E24 med 22 aksjehandler Finnes hadde gjort. Den viste at han hadde handlet aksjer i flere selskaper hun og Statsministerens kontor ikke var kjent med. Det var stikk i strid med det Solberg fortalte pressen.
Partilederen visste mer enn hun ga uttrykk for. Solberg sin opptreden i valgkampen fremstår nå som et velsmurt kommunikasjonsgrep for å forhindre at partiet tapte stemmer. Høyre ble landets største parti. Partiet sikret seg velgerne og makt, men er nå inne i en av partiets største kriser. Dette er en tillitskrise for hele det politiske Norge.
Før helgen handlet det mest om partilederens ektemann. Om hvordan Sindre Finnes har handlet tusenvis av aksjer mens kona var statsminister. Om en bedratt kone, en bedratt statsminister. Denne uka må fokuset i større grad også rettes mot Erna Solberg. Solberg har også holdt informasjons skjult. Tillitskrisen er komplett.
Det er opp til Høyre og Solberg selv å avgjøre om hun skal fortsette å være partiets statsministerkandidat. Skal tilliten til partiet eller norske topp-politikere bygges opp igjen, må de som sitter med makta vise at andre regler ikke gjelder for dem. Det er heller ikke nok at Solberg takker for seg.
Vi er nødt til å komme helt til bunns i Sindre Finnes sin aksjehandel, og vi må vite med sikkerhet hva Erna Solberg har visst. Dersom Finnes har tilegnet seg innsideinformasjon, er det straffbart. Om Solberg ubevisst har tilgjengeliggjort slik informasjon, kan hun ubevisst ha gjort seg til medskyldig. Det er fremdeles mange ubesvarte spørsmål. Det som er sikkert, er at norsk politikk står i vår tids største tillitskrise.