Det kan bli mer flom i innlandet

Det var heftig vannføring i sideelva Brynsåa i Øyer torsdag 18. mai. Kommer det mer regn, kan det bli mer flom i vårt område i helga.

Det var heftig vannføring i sideelva Brynsåa i Øyer torsdag 18. mai. Kommer det mer regn, kan det bli mer flom i vårt område i helga. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Flomvarslingen ligger på nivå to for Sør-Trøndelag, Buskerud, Oppland og Hedmark. Mye regn og snøsmelting har ført til flomvannføring i mange vassdrag.

– Det ventes snøsmelting i fjellet, men moderat med nedbør de nærmeste 2–3 dagene. Det vil fortsatt kunne gi flomvannføringer i noen av de større elvene, som for eksempel Glomma, Trysilelva, Numedalslågen og Gaula, sier Inger Karin Engen, hydrolog og flomvarsler i Norges vassdrags- og energidirektorat.

Les også: Forberedt på flommen i Rosten

Varselet for Sør-Trøndelag, Buskerud, Oppland og Hedmark ligger på nivå 2. fredag, lørdag og søndag, men om det blir flom, er veldig avhengig av været.

– Hvis det kommer mer kraftig regn, kan det bli stor flom også der det er lite snø, sier Engen.

De store nedbørsmengdene som kom 18. og natt til 19. mai har skapt problemer flere steder.

Elva Etna i Etnadalen hadde uvanlig stor vannføring natt til fredag. I løpet av natten ble det varslet om en 50-årsflom, men det ble nedjustert fredag, skriver Oppland Arbeiderblad.

– I Mjøsa steg vannet med 30 centimeter fra torsdag til fredag. Innsjøen vil stige i samme tempo de neste dagene, forteller hydrolog Hans-Christian Udnæs til Hamar Arbeiderblad.

Lenger ned i dalen har de store nedbørsmengdene fått konsekvenser. Torsdag var seks av 14 hull på golfbanen på Sorknes i Sørum kommune oversvømt. Banen skulle etter planen ha offisiell åpning fredag, skriver Østlendingen.

I Nord-Norge er det varslet om sannsynlighet for vårflom på nivå tre. Da kan det bli omfattende oversvømmelser og mange skredhendelser. Varselet gjelder elvene som kommer fra Finnmarksvidda og høyereliggende vassdrag i Nord-Norge. Det ventes imidlertid ikke flom i Nord-Norge i løpet av de sju neste dagene.

Artikkeltags