Gå til sidens hovedinnhold

Varsler rekordkald vinter

Artikkelen er over 5 år gammel

Prognose for vinteren 2015/16: Ekstremt kaldt.

Om det ikke er så ille som en fimbulvinter i vente, så skal de to siste års milde vintre bli avløst av en rekordkald vinter nå i 2015/16. I alle fall hvis vi skal tro de amerikanske langtidsmeteorologene Accu Weather. De pleier å treffe meget korrekt med sine sesongprognoser, ifølge Adresseavisa.

Amerikanerne fastslår at vinteren i Nord-Europa kommer til å bli «ekstremt kald».

En av årsakene til at vinteren kan bli særlig kald er værfenomenet "El Nino" i Stillehavet som også påvirker været i Europa.

Mindre snø enn normalt

En kald vinter betyr som regel også en tørr vinter med nedbør under det normale fordi høytrykksvær fører til fralandsvind og oppholdsvær, ifølge Andresseavisa.

Adresseavisa skriver videre at Vinterens kuldevarsel betyr at de to siste års milde vintre vil bli avløst av vinterværet som har store likheter med vintrene 2009/10, og 2010/11 og 2012/13 som alle var langt kaldere enn normalt.

Særlig vinteren 2010/11 var ekstrem. Da ble det målt under - 15 grader i totalt 14 døgn og under - 20 grader i seks dager i januar og februar med - 24,3 grader 23. februar som det kaldest.

På Røros ble det målt under - 40 grader tre dager på rad i januar. 8. januar viste gradestokken - 42,1 grader.

- El Niño påvirker europeisk klima

El Niño er en oppvarming av Stillehavets overflate som skjer hvert tredje til sjuende år. Fenomenet er kjent for å ha effekt på Nord-Amerika og Afrika, men innflytelsen kan faktisk rekke så langt som til Europa, det hevdes i en artikkel fra Norsk Polarinstitutt publisert for eleve år siden.

Forsker S. Brönnimann og hans kollegaer, med viktige bidrag fra Norsk institutt for luftforskning (NILU), Norsk Polarinstitutt og Universitetet i Oslo, har sett på klimadata fra årene 1940-42. Da ble en unik atmosfærisk uregelmessighet identifisert i data fra ballonger, fly, og bakkebaserte instrumenter. Uvanlig høy arktisk temperatur og kalde vintre i Europa sammenfalt med ekstreme verdier av ozon og sirkulasjon i stratosfæren.

Utløseren synes å ha vært en forbindelse mellom en sterk El Niño-episode og et kaldt nordlige Stillehav. Den nylig oppdagede klimatiske hendelsen kan være et viktig bidrag for vår forståelse av de langtrekkende koblinger og variasjoner i klimasystemet, spesielt den globale effekten av El Niño.

- Våre undersøkelser viser at klimasystemene antakelig henger sammen i enda større grad enn vi tidligere har trodd, sier Georg Hansen ved NILU, en av forfatterne av artikkelen.

Meteorologen: Tja...

Det er mange som skriver til Yr-meteorologen og spør om El Niño. De fleste lurer på om det påvirker været i Nord-Europa. Meteorologen svarer: «Tja..», ifølge Yr.no.

- Det er ingen klar sammenheng mellom El Niño-fenomenet i Stillehavet og været i Nord-Europa, sier Yr-meteorologen som hevder å få støtte fra statsmeteorolog Kristen Gislefoss.

- Det finnes forskning som tyder på at El Niño kan gi kaldere og tørrere vintre her oppe, men det er ingen sterk statistisk sammenheng, skriver yr.no på sine hjemmesider.

GD har forsøkt å få en kommentar fra Meteorologisk institutts klimaavdeling tirsdag formiddag, uten å lykkes.

Meteorologene uenige: Sprikende varsler