Gå til sidens hovedinnhold

Være eller ikke være for Nordseter?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I et større oppslag i GD 7.april står grunneierne Kristian Dahl, Jon Bjørstad og Fazendas Otto Blix Hulbak frem som frelsere. De vil ”gjøre Nordseter til en attraktiv destinasjon” og hevder at ”utvikling er tvingende nødvendig”. Det er ikke måte på hvor dårlig det står til der oppe. Ikke er det kafè , ikke er det pub og ikke er det butikk. Stedet ligger åpenbart brakk for de tre herrer.

Men er det nå egentlig fullt så ille? Det fremgår faktisk av Bjørstads utlegning at ved tusenårsskiftet var det 400 hytter på Nordseter. I dag er det 900 – en tilvekst på 500 på 20 år! Fazenda Utviklings ombygging av Nevra hotell til 30 leiligheter vitner heller ikke om særlig dødgang. Driftige Bente Martinsen på Lillehammer fjellstue (tidl Nordseter fjellst.) med 30-talls moderne leiligheter og hytter og fjellstua – til vel 200 senger – vitner også om at det er liv på Nordseter fortsatt. Nederst på Nordseter, nede ved veikrysset , ligger nybygde hytter tett i tett. Og tar du Nordseterløypa fra Skurva, ender du i en hytteby på et snauhogd felt – der hyttene ligger så tett som fluer.

Nei, Nordseter ligger ikke på sotteseng. Folk søker dit, og alt tyder på at de trives. Det vitner de fullpakkede parkeringsplassene om – ikke minst som vi så det nå i påsken. La gå at man alltids kunne ønske seg en halvliter på en pub – som på Pellestova, og noe mer til butikk. På fjellstua kan du for øvrig gå på restaurant og få servert både halvlitere og tre retters middag. Men det er ikke slikt som avgjør Nordseters kvaliteter. Det er naturopplevelsene vi kommer for, og de er der så fort vi er ute av bilen.

”Mellom 150 og 250 nye hytter, kanskje mer” mener grunneier Bjørstad det kan fortettes med på Nordseter. Han tenker seg ”korridorer” som skal forbinde tettliggende rekkehus og hytter med løyper, stier og fellesområder. Han påberoper seg ”de nye tider”. Det gjorde de sikkert både i Hafjell og på Sjusjøen, og utbyggerne på Skeikampen i Gausdal gjør det hemningsløst .

Når nå Lillehammer kommune skal utarbeide den endelige områdeplan for Nordseter, er det nødvendig at byens myndigheter holder byggekåte investorer så pass i ørene at stedets seterpreg ikke frarøves sine utsøkte kvaliteter - og må dele skjebne med Hafjell og ikke minst – Sjusjøen. Det er ikke et spørsmål om å gjøre Nordseter til en attraktiv destinasjon eller ikke. Nordseter er en attraksjon.

Pål Espolin Johnson, Lillehammer